Bjelorusija mijenja zakon kako bi dodatno ugušila crkve

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nedavno je potpisao nacrt zakona s izmjenama o aktivnostima vjerskih organizacija. Dokumentom se pooštravaju uvjeti za osnivanje nacionalne ili lokalne vjerske zajednice, a vlastima se olakšava zatvaranje, pa čak i likvidacija vjerske zajednice.

Aktivnosti koje su “u suprotnosti s glavnim pravcima unutarnje i vanjske politike Bjelorusije ili koje su štetne za zdravlje Bjelorusa” mogle bi biti razlog za likvidaciju.

Prema nacrtu zakona, vjerske organizacije moraju se preregistrirati u roku od godinu dana nakon stupanja zakona na snagu. Ta će preregistracija započeti u ljeto 2024. godine, a mora biti dovršena do početka siječnja 2025. godine, prenosi Evangelical Focus.

Da bi bila u potpunosti registrirana kao nacionalna vjerska udruga, mora uključivati ​​najmanje 15 vjerskih zajednica iz Minska i svih regija, a barem jedna od njih mora postojati više od 30 godina.

Nadalje, “čelnik ili osnivač vjerske organizacije, nacionalne ili lokalne, ne može biti osoba s popisa ekstremista i terorista”, stoji u prijedlogu zakona.

Društveno, ali ne i političko djelovanje

U dogovoru s lokalnim izvršnim odborima, vjerske organizacije moći će stvoriti “sirotišta, kao i ustanove za pružanje socijalnih usluga starijim osobama , osobama s invaliditetom i ovisnicima o psihoaktivnim tvarima”. Međutim, zabranjeno im je političko djelovanje, sudjelovanje u radu političkih stranaka i njihovo podržavanje.

Vjerske skupine ne smiju koristiti nikakve političke simbole. Nacrt zakona također kaže da su zabranjene aktivnosti “usmjerene protiv suvereniteta Bjelorusije, ustavnog sustava i građanskog sklada” ili one “koje diskreditiraju Bjelorusiju, promiču rat, neprijateljstvo, ekstremizam i ponižavanje nacionalne časti i dostojanstva”.

Programi nedjeljne škole ne bi smjeli sadržavati “propagandu rata, neprijateljstva i ekstremizma” ili biti protiv “ideologije tradicionalnih vrijednosti općenito priznatih u bjeloruskoj državi”, stoji u tekstu.

Crkve su pod kontrolom vlasti

Evanđeoske crkve u Bjelorusiji posljednjih godina pate zbog rigoroznih kontrola i prijetnji nacionalnih i lokalnih vlasti. Pastori i drugi vjernici privođeni su na sudove zbog podrške mirnim prosvjedima protiv vlasti.

Crkve kao što je New Life u Minsku bile su uznemiravane i zatvorene nakon što su njihovi članovi izrazili kritiku politike predsjednika Lukašenskog i nedostatka sloboda u zemlji.

„Pad slobode vjere ili uvjerenja u Bjelorusiji je predmet ozbiljne zabrinutosti“, naglasio je američki istraživač Dylan Schexneydre, koji je objavio izvješće o stanju vjerskih sloboda u Bjelorusiji 2023. „Lukašenkova vlada nastavlja s oštrom represijom nad civilnim društvom. te povećati napore za reguliranje vjerskog života”.

Dana 14. prosinca 2023. Europski parlament usvojio je rezoluciju s 489 glasova za, 7 protiv i 42 suzdržana, pozivajući Lukašenkov režim da „oslobodi oporbenog vođu Mikalaja Statkeviča zajedno sa svih gotovo 1500 bjeloruskih političkih zatvorenika”, od kojih su neki i vjerski vođe.

NAJNOVIJE!