NaslovnicaVijestiČovjek ugradio čip u mozak kako bi "kontrolirao" svoje snove

Čovjek ugradio čip u mozak kako bi “kontrolirao” svoje snove

Rus Michael Raduga izgubio je ‘puno krvi’ tijekom svoje 10-satne DIY neurokirurgije koju je izveo u svom domu prošlog mjeseca. Ugradio je čip u mozak kako bi kontrolirao svoje snove.

Unatoč tome što je odlučio operirati vlastiti mozak, Raduga je za Daily Mail rekao da nema neurokirurgijske kvalifikacije te da je spajalicama držao dijelove kože dok je bušilicom koju je pronašao u željezariji išao po lubanji kako bi mogao implantirati elektrode.

Govoreći o zahvatu, rekao je: “Tijekom prvih 30 minuta bio sam spreman odustati puno puta jer sam prije svega izgubio puno krvi – otprilike litru krvi. I bojao sam se da bih samo mogao izgubiti svijest.”

Hrabar i opasan pothvat

Sada se možda pitate zašto bi se itko podvrgao takvom jezivom zahvatu – ali Raduga je za Daily Mail rekao da je sretan što može izigravati zamorca jer vjeruje da bi se postupak jednog dana mogao pokazati vrlo korisnim i omogućiti ljudima da uđu u lucidne snove kada to požele.

“Drago mi je što sam preživio, ali bio sam spreman umrijeti. Za mnoge će to biti neka vrsta zabave. E sad, zamislite paraliziranu osobu koja ne može ništa doživjeti u ovom životu i sada mi nalazimo način da joj pomognemo da uđe u lucidan san u kojem je sve moguće. Seksajte se, pojedite nešto, radite nešto zanimljivo.”

Pet tjedana nakon ugradnje čipa, Raduga ga je izvadio, ali postoji zabrinutost da bi već zbog provođenja zahvata mogao biti u opasnosti od dugotrajnih oštećenja.

Što kažu stručnjaci?

Podrazumijeva se da to apsolutno ne biste trebali isprobavati kod kuće – ali ako želite drugo mišljenje, konzultant neurokirurg Alex Green sa Sveučilišta u Oxfordu, rekao je za tu poslovnicu da je to ‘iznimno opasna stvar’.

“Neurokirurgiju bi trebali prakticirati samo iskusni i kvalificirani neurokirurzi. Mogle su se dogoditi svakakve komplikacije”, rekao je.

“Na primjer, da je izazvao krvarenje iz kortikalne vene ili intracerebralne žile, mogao je imati moždani udar s trajnim nedostatkom ili smrću.”

Dodao je da, osim očitih i višestrukih opasnosti povezanih s Raduginom operacijom, ‘vjerojatno smo desetljećima udaljeni’ od mogućnosti kontroliranja snova pomoću uređaja ili implantata.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare