Čudo medicine: Kirurzi su prvi put pacijentu presadili cijelo oko

Kirurzi su po prvi put pacijentu presadili cijelo oko. Pacijent još ne vidi, no oko je u šest mjeseci otkako je presađeno pokazalo znakove zdravlja, ali i dobro funkcioniranje krvnih žila i mrežnice.

Ovaj tjedan liječnici su objavili da su dovršili prvu uspješnu transplantaciju dijela lica i cijelog oka. U svibnju je na NYU Langone Health u New Yorku operacija izvedena na 46-godišnjem muškarcu koji je pretrpio teške opekline lica, lijevog oka i lijeve ruke. On još nema vid na presađenom oku i možda ga se nikada neće vratiti, ali rani dokazi upućuju na to da je samo oko zdravo.

Liječnici su dosad presađivali samo rožnicu pa se ovaj pothvat njujorških kirurga tumači kao veliki napredak. Operacija transplantacije trajala je čak 21 sat.

“Sama činjenica da je moje lice živo, da krv teče njime, to je prvi korak i to sam rekao i liječnicima. Rekao sam: ‘Znate, i da ne progledam, da mi oko nije transplantirano nakon nesreće, barem biste mogli naučiti nešto novo kako biste pomogli sljedećem pacijentu'”, ispričao je Aaron James.

Podvig otvara mogućnost vraćanja izgleda – a možda čak i vida – ljudima koji su unakaženi ili oslijepljeni ozljedama. Međutim, istraživači upozoravaju da postoje mnoge tehničke prepreke prije nego što takav postupak može učinkovito liječiti gubitak vida.

Više o ovom događaju pogledajte u videu u nastavku.

Jeffrey Goldberg, profesor i voditelj oftalmologije na Byers Eye institutu na Sveučilištu Stanford, koji nije bio uključen u operaciju, ali je bio dio tima koji radi na transplantaciji cijelog oka kod ljudi kaže: “Mislim da to ukazuje na priliku i važnost da smo stvarno na rubu mogućnosti [postizanja] transplantacije oka i obnove vida za slijepe pacijente.” No, upozorava da je glavna prepreka postizanje regeneracije vidnog živca, koji prenosi vizualne signale od mrežnice do mozga, piše Scientific American.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!