Elon Musk bori se protiv naloga za uklanjanje videa napada na biskupa u Sydneyu

Elon Musk osporava nalog, tvrdeći da objave ne krše pravila stranice.

Elon Musk bori se protiv naloga za uklanjanje sadržaja na svojoj društvenoj mreži X koji prikazuje napad na biskupa u Australiji.

Biskup Mar Mari Emmanuel iz crkve Krista Dobrog Pastira u predgrađu Sydneya napadnut je nožem dok je predvodio misu u ponedjeljak navečer. Tinejdžer je optužen za terorističko djelo u vezi s incidentom.

Incident je prenošen uživo kao dio crkvenog kanala društvenih mreža koji ima preko 200.000 pretplatnika, a policija i političari strahuju da bi mogao potaknuti daljnje nasilje.

Društvene mreže će dobiti obavijest o uklanjanju sadržaja

U utorak je australska povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant rekla da će divovi društvenih mreža X i Facebookova matična tvrtka Meta dobiti obavijest o uklanjanju. Obavijest se odnosi na sadržaj koji prikazuje “besplatno ili uvredljivo nasilje s visokim stupnjem utjecaja ili detalja”.

Međutim, Elon Musk osporava nalog, tvrdeći da objave ne krše pravila stranice. U objavi na X-u ranije danas, u subotu, napisao je: “Australski povjerenik za cenzuru zahtijeva *globalne* zabrane sadržaja” i objavio je odgovor X-ovog Tima za poslove globalne vlade:

“Nedavni napadi u Australiji užasan su napad na slobodno društvo. Izražavamo sućut onima koji su bili pogođeni i stojimo uz australski narod pozivajući da se odgovorni privedu pravdi.

Nakon ovih događaja, australski povjerenik za e-sigurnost naredio je X-u da ukloni određene postove u Australiji koji su javno komentirali nedavni napad na kršćanskog biskupa. Ovi postovi nisu kršili X-ova pravila o nasilnom govoru.

X vjeruje da nalog eSafetyja nije bio unutar opsega australskog zakona i mi smo postupili u skladu s direktivom do pravnog osporavanja. X je sada primio zahtjev od Povjerenika za e-Sigurnost da X globalno uskrati ove objave ili će se suočiti s dnevnom kaznom od 785.000 australskih dolara.

Ovo je bio tragičan događaj i ne dopuštamo da ga ljudi hvale ili pozivaju na daljnje nasilje. O događaju se vodi javna rasprava, na X-u i diljem Australije, kao što je često slučaj kada se dogode događaji od velike važnosti za javnost.

X će oštro osporiti ovaj nezakonit i opasan pristup

Dok X poštuje pravo zemlje da provodi svoje zakone unutar svoje jurisdikcije, Povjerenik za e-sigurnost nema ovlasti diktirati koji sadržaj korisnici X-a mogu vidjeti globalno. Oštro ćemo osporiti ovaj nezakonit i opasan pristup na sudu. Globalni nalozi za uklanjanje protivni su samim načelima slobodnog i otvorenog interneta te prijete slobodi govora posvuda.”

U petak je policijska povjerenica Novog Južnog Walesa Karen Webb također pozvala društvene mreže da učine više kako bi provjerile svoj sadržaj:

“Mislim da bi vođenje platforme društvenih medija trebalo sa sobom donijeti veliku društvenu, korporativnu odgovornost. Mislim da takve slike moraju biti odmah uklonjene, a ne ostavljene gore.”

NAJNOVIJE!