Elon Musk želi ugraditi implantate u ljudski mozak: Ugradio bi ih i u vlastitu djecu

Milijarder Elon Musk već dugi niz godina želi ugraditi implantate u ljudski mozak koji bi pomogao kod teških stanje poput paralize i sljepoće.

Elon Muskova tvrtka Neuralink dobila je odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje prvog kliničkog ispitivanja moždanih implantata na ljudima.

Ova vijest dolazi nakon što je Musk više puta najavljivao da će Neuralink započeti testiranje svojih medicinskih uređaja na ljudima za liječenje teških stanja poput paralize i sljepoće.

Prošle godine je čak izjavio da je toliko uvjeren u sigurnost uređaja da bi ih ugradio u vlastitu djecu.

Međutim, iako je tvrtka osnovana 2016., Neuralink je tek početkom 2022. zatražio odobrenje od FDA-e, a agencija je odbila zahtjev.

Zabrinutost vezana uz litijevu bateriju uređaja

Sedam sadašnjih i bivših zaposlenika tvrtke izjavilo je da je FDA izrazilo zabrinutosti vezane uz litijevu bateriju uređaja, mogućnost migracije žica implantata unutar mozga te izazov sigurnog uklanjanja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva. Te probleme je bilo potrebno riješiti prije nego što bi ispitivanje na ljudima bilo odobreno.

Odobrenje FDA-e dolazi u trenutku kada zakonodavci pozivaju na istraživanje sastava panela koji nadzire testiranje na životinjama u Neuralinku, kako bi se utvrdilo jesu li njihovi eksperimenti bili neuspješni i ishitreni. Također, Neuralink je već bio predmet federalnih istraga u prošlosti.

Neuralink je putem Twittera objavio da još nisu spremni za kliničko ispitivanje, ali su istaknuli da je odobrenje FDA-e rezultat nevjerojatnog rada njihovog tima i bliske suradnje s agencijom.

Istaknuli su da je ovo važan prvi korak koji će njihovoj tehnologiji jednog dana omogućiti pomoć mnogim ljudima. Reuters nije dobio odgovor od FDA-e na zahtjev za komentar.

NAJNOVIJE!