Episkop prokleo premijerku Srbije
Foto: Wikipedia/Twitter

Episkop banatski Nikanor u svom istupu prokleo je premijerku Srbije Anu Brnabić i sve one koji će sudjelovati na gej paradi naziva EuroPride u rujnu u Beogradu, a čak je izjavio da bi protiv sudionika upotrijebio i oružje.

Srpsku premijerku Brnabić je nazvao ”kćeri i unukom srpskih koljača”, a pozvao je i svećenstvo i narod da se pobune protiv gej parade, javlja Nova.rs.

“Hoćemo li dopustiti da slušamo onu koja je oskrnavila sve u našoj zemlji, da joj ne spominjem ime? Ona koja je dopustila da njen brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dopustiti? Ona nije ni naša vjera ni naše porijeklo, nego neprijatelj i ona nam danas propovijeda da nema oca i majke. Svi ćemo ustati protiv toga. Ja ću biti prvi. I kunem se! Proklet ću svakog tko ovo propovijeda. I ja bih upotrijebio oružje da ga imam”, rekao je ovaj biskup.

Govor mržnje vladike SPC-a u kojem je prekršio i zakon jer je javno diskriminirao pojedince i grupu, a potom i pozvao na nasilje i linč izazvao je mnogobrojne osude na društvenim mrežama, a komentirao ga je i Goran Miletić, programski direktor Pridea.

“Ova izjava predstavlja veoma otvoreni govor mržnje prema LGBT zajednici, ali i prema Hrvatima i premijerki Srbije. Ključno pitanje je sada hoće li se patrijarh distancirati i osuditi ovakvu izjavu s obzirom na to da je duboko u suprotnosti s važećim zakonima Srbije, ali i s kršćanskim načelima koje propovijeda SPC”, rekao je Miletić.