Upozorenje UN-a: “Era globalnog zatopljenja je završila, stigla je era globalnog vrenja”

Iz UN-a upozoravaju da je era globalnog zatopljenja završila, a stigla je era globalnog vrenja.

Ovo će, vrlo vjerojatno, biti globalno najtopliji mjesec otkako postoje mjerenja, kažu klimatolozi. Najtopliji dan bio je 6. srpnja. Tada je izmjerena prosječna globalna temperatura od 17,08 stupnjeva. Pao je rekord i kada je u pitanju temperatura mora. Kod Floride je izmjereno 38,43 Celzijeva stupnja. Sve ovo upalilo je alarm.

“Era globalnog zatopljenja je završila, stigla je era globalnog vrenja”

Izjavio je to Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a. Usredotočio se na nove podatke od Europske unije i Svjetske meteorološke organizacije, proglašavajući da će srpanj biti najtopliji mjesec u povijesti.

Izjava je odjeknula u svjetskim medijima. Je li pretjerana, Dnevnik Nove TV upitao je stručnjake.

“Ne, nije. Njegova izjava se temelji na mjerenjima. Pokazalo se da je lipanj najtopliji ikad zabilježen mjesec, nakon toga je slijedio srpanj i tri tjedna su najtoplija ikad zabilježena srpnja”, rekao je Ivan Čačić, meteorolog Nove TV.

Klimatske promjene predstavljaju egzistencijalnu prijetnju, rekao je američki predsjednik Joe Biden. Posebno je teško beskućnicima. Ekstremne vrućine Ameriku stoje 100 milijardi dolara na godinu.

“Mislim da više nitko ne može negirati utjecaj klimatskih promjena. Puno ljudi kad sam stigao govorilo je ‘ma, to nije problem’. Pa ne znam nikoga tko iskreno vjeruje da klimatske promjene nisu ozbiljan problem”, poručio je Biden.

U videu u nastavku možete poslušati cijeli govor Antonia Guterresa.

“Za goleme dijelove Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Europe ovo je okrutno ljeto”, rekao je Guterres. “Za cijeli planet to je katastrofa”, prenosi cnbc.com.

“Još uvijek je moguće ograničiti rast globalne temperature na 1,5 stupnjeva Celzijevih i izbjeći najgore klimatske promjene”, istaknuo je Antonio Guterres.

NAJNOVIJE!