Feministica simulirala pobačaj Isusa na oltaru pariške crkve, Europski sud je podržao

Feministica koja je simulirala pobačaj Isusa na oltaru pariške crkve La Madeleine, golih grudi je koristila “slobodu izražavanja”, tvrde u presudi suci Europskog suda za ljudska prava (ECHR).

U odluci od 11. listopada Europski sud za ljudska prava osudio je Francusku zbog izricanja uvjetne zatvorske kazne Eloïse Bouton, bivšoj članici grupe Femen, zbog čina seksualnog izlaganja.

Bouton je u prosincu 2013. ušla u poznatu parišku crkvu u toplesu, prekrivena sloganima za pobačaj, prekinuvši probu božićnih pjesama.

Oponašala je “pobačaj Isusaprije nego što je urinirala na tlo

Feministica je stajala ispred oltara, noseći plavi veo kako bi se rugala Djevici Mariji, ruku raširenih u križu s komadićima životinjske jetre koji bi trebali predstavljati fetus. Zatim je oponašala “pobačaj” “Isusa” prije nego što je urinirala na tlo pred zaprepaštenim vjernicima.

“Božić je otkazan!” Femen je nakon skrnavljenja napisao na svojoj Facebook stranici. “Od Vatikana do Pariza. Međunarodna štafeta Femena protiv kampanja protiv pobačaja koju vodi katolički lobi se nastavlja, sveta majka Eloïse upravo je pobacila Isusov embrij na oltaru Madeleine.”

Žalba koju je podnio crkveni svećenik dovela je do osude aktivista, a presude su potvrđene u žalbenom postupku kao i pred Kasacijskim sudom, najvišim sudskim sudom u Francuskoj.

Europski sud za ljudska prava osudio je Francusku

Međutim, prema Europskom sudu, francuski su sudovi prekršili članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja jer je zatvorska kazna “izrečena u kontekstu političke ili javne rasprave”, piše CNA.

“U ovom slučaju, jedina svrha postupka podnositeljice zahtjeva, za koju se ne navodi nikakvo uvredljivo ponašanje ili ponašanje puno mržnje, bila je pridonijeti javnoj raspravi o pravima žena”, napisali su suci u svojoj odluci objavljenoj 13. listopada.

Europski sud je dalje primijetio da su se francuski sudovi “ograničili na ispitivanje pitanja golotinje grudi [aktivistice Femena] u bogomolji, odvojeno od ukupne izvedbe čiji je dio, ne uzimajući u obzir, u ravnotežu uključenih interesa, značenje koje je podnositeljica zahtjeva dala svom ponašanju.”

Europski sud za ljudska prava osudio je Francusku koja mora platiti ukupno 9800 eura — 2000 eura za moralnu štetu i 7800 eura za troškove i izdatke — što je izazvalo ogorčene reakcije među katoličkim komentatorima, prenosi portal Vjera.hr.

NAJNOVIJE!