Finska političarka ponovno na sudu zbog svog biblijskog stava o braku

Dr. Päivi Räsänen kaže da je spremna iznijeti slučaj izvan svoje zemlje kako bi potvrdila svoja prava.

Finski Vrhovni sud najavio je da će preuzeti sporni slučaj protiv kršćanske političarke koja se suočila s višegodišnjom pravnom bitkom zbog dijeljenja svojih biblijskih pogleda o seksualnosti i braku.

Dr. Päivi Räsänen, finska političarka koja je prošlog studenog još jednom pobijedila na sudu, nastavit će svoju bitku nakon što se tužitelj žalio državnom visokom sudu.

Finska parlamentarka i bivša ministrica unutarnjih poslova, odgovorila je na vijest da će finski Vrhovni sud preuzeti njezin slučaj u priopćenju za javnost u petak, potvrdivši da će se “nastaviti boriti za slobodu govora”.

“Vrhovni sud je danas objavio da će glavnom tužitelju dati dopuštenje da se žali na jednoglasnu oslobađajuću presudu Žalbenog suda u Helsinkiju u vezi s optužbama o mojim izjavama”, napisala je.

Čak i ako Räsänen izgubi na Vrhovnom sudu, rekla je da je spremna iznijeti slučaj izvan svoje zemlje kako bi potvrdila svoja prava, boreći se protiv optužbi za govor mržnje s kojima se neprestano suočavala tijekom svoje dugogodišnje borbe, prenosi CBN News.

“Međutim, imam mirnu savjest i spremna sam nastaviti braniti slobodu govora i vjeroispovijesti pred Vrhovnim sudom i, ako bude potrebno, i pred Europskim sudom za ljudska prava”, rekla je Räsänen.

Dok je Räsänenov slučaj izvorno nosio rizik od zatvorske kazne nakon osude, ADF International je rekao ranije ove godine da tužiteljstvo želi “desetke tisuća eura u novčanoj kazni” i cenzuru starog pamfleta koji je napisala Räsänen o temi biblijskog braka.

Biskup Juhana Pohjola, vjerski vođa u Finskoj koji je objavio pamflet, također se suočava s optužbama.

Slučaj je dospio na međunarodne naslovnice

To je slučaj koji je dospio na međunarodne naslovnice — i to s dobrim razlogom. Räsänenino kontinuirano kazneno gonjenje zbog dijeljenja njezinih iskrenih uvjerenja ostavilo je mnoge na ivici zbog posljedica koje bi se mogle razviti ako ona neizbježno izgubi.

Nakon što je Žalbeni sud u Helsinkiju jednoglasno odbacio tri kaznene prijave protiv Räsänen u studenom, rekla je da je “zahvalna i da joj je laknulo”.

Međutim, tada je znala da je moguća žalba.

Räsänen je primijetila važnu činjenicu u svojoj posljednjoj izjavi Vrhovnog suda: šest sudaca iz dva odvojena suda “nisu pronašli ništa protuzakonito” u njezinim tekstovima, koji će sada ponovno biti pokrenuti.

Sve ovo mogu shvatiti samo s gledišta da je ovaj slučaj presedan, rekla je. “Ovaj sudski slučaj je povijesni za slobodu izražavanja i vjere. Srž suđenja je smije li se dijeliti učenje Biblije i javno slagati s njima.”

Naposljetku, Räsänen je rekla da bi potpuna oslobađajuća presuda “uspostavila jači pravni presedan o slobodi izražavanja i vjere”, nego što je to potvrđeno na nižim sudovima. Nada se da će ovaj veliki obračun pred Vrhovnim sudom također dati prava drugima.

NAJNOVIJE!