Francuska upisuje pravo na pobačaj u svoj Ustav

Francuska je vodeća zemlja Europske unije koja upisuje pravo na pobačaj u svoj Ustav, a i druge zemlje su voljne slijediti njezin primjer.

Senat Francuske, glavna prepreka u trci prema ustavnom pravu na pobačaj, izglasao je 28. veljače s velikom većinom glasova tekst koji okončava dugu raspravu.

Sa 267 glasova ‘za’ i 50 ‘protiv’, gornji dom je prekinuo otpor posljednjih mjeseci prihvaćanjem formulacije novog ustavnog članka koji glasi: “Zakon utvrđuje uvjete pod kojima se ostvaruje sloboda žena da pribjegnu pobačaju, što je zajamčeno”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron gurao je ovaj potez kao reakciju na odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. U ožujku 2023., Macron je izjavio da će Francuska “osigurati nepovratnost prava žena na pobačaj do 2024.” i pozvao je parlamentarce da postignu dogovor “što je prije moguće”.

Sada će zajednička sjednica Nacionalne skupštine i Senata 4. ožujka zapečatiti ustavnu reformu kako bi dobrovoljni prekid trudnoće postao temeljno pravo, što premijer vlade Gabriel Attal naziva “velikim napretkom” i “zaštitom koju dugujemo svim ženama”.

Još nije jasno hoće li većina uspjeti izbjeći uobičajeni referendum potreban za potvrdu suglasnosti stanovništva s ustavnim promjenama.

“Inspiracija” za druge zemlje

Prije dvije godine Francuska je produžila zakonski rok za pobačaj s 12 na 14 tjedana, a nijedna velika politička stranka nije izrazila namjeru da ukine zakon iz 1975.

To je razlog zašto analitičari tvrde da je postala prva zemlja u svijetu koja je uključila pravo na pobačaj u svoj Ustav – što je “simboličan” korak za prikazivanje Francuske kao zemlje koja se zalaže za prava žena.

Neki aktivisti za dobrovoljni prekid trudnoće rekli su da će odluka u Parizu sada “inspirirati” druge zemlje u Europi da uključe “slobodu žena” za pobačaj. Druge skupine slave “kolektivnu pobjedu feminističkih organizacija i snažan signal poslan ženama diljem svijeta”.

Europski parlament već je usvojio prijedlog u srpnju 2022. u kojem se navodi da bi pobačaj trebao biti “temeljno pravo” u cijeloj EU. Taj tekst bio je neobvezujući i nema utjecaja na nacionalne zakone.

Opozicija “za život”

Francuska je 2019. zabilježila najveći broj pobačaja, s 232.000 prekida trudnoće.

Pokret “za život” je snažan među francuskim katoličkim krugovima, što se vidi u “Hodovima za život”.

Manje evanđeoske organizacije poput Protestantskog odbora za ljudsko dostojanstvo (CPDH) nedavno su za Evangelical Focus izjavile da je “pobačaj postao dogma za parlamentarnu većinu”.

To bi, rekao je predsjednik CPDH-a Frank Meyer, “objasnilo odbijanje slušanja patnje žena koje su prošle kroz pobačaj i želju da se trivijalizira i konstitucionalizira ovaj postupak”.

NAJNOVIJE!