Hoćemo li biti gladni? Klimatske promjene prijete globalnim opskrbama hranom

Hoćemo li uskoro biti gladni? Kršćanska organizacija za pomoć upozorila je da bi se utjecaji klimatskih promjena u zemljama u razvoju uskoro mogli osjetiti u košaricama kupaca u europskim zemljama.

Prema istraživanju Christian Aida, proizvodi poput banana, grožđa, avokada, kave i čaja samo su neke od namirnica koje su najviše ugrožene sve većom klimatskom krizom, ali čak četvrtina voća, povrća, mahunarki i mesnih proizvoda na tržištu police europskih nacija dolaze iz ranjivih zemalja.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je možda otok, ali u sve više međusobno povezanom svijetu ne možemo izbjeći štetu uzrokovanu klimatskim promjenama”, rekao je Patrick Watt, izvršni direktor Christian Aida.

“Klimatska kriza sve više remeti lance opskrbe hranom u britanskim košaricama za kupnju i riskira povećanje krize troškova života. Slučaj za djelovanje nikad nije bio jasniji.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora surađivati ​​s drugima kako bi osigurala financijsku potporu potrebnu za pomoć ranjivim zajednicama u prilagodbi klimi koja se brzo mijenja.”

Udruživši se sa savezom stručnjaka i dobrotvornih organizacija koji uključuje Green Alliance i Fairtrade Foundation, Christian Aid pozvao je najbogatije nacije svijeta da ispune svoje obećanje da isporuče 100 milijardi dolara u klimatskim sredstvima kako bi pomogli poljoprivrednicima u zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama.

Stručnjaci za klimatske promjene upozorili su da će, osim ako se ne poduzmu mjere za rješavanje klimatske krize, svijet nastaviti viđati više ekstremnih vremenskih događaja koji uništavaju žetvu, prekidajući lance opskrbe i dovodeći do daljnjeg rasta cijena — pa čak i prazne police.

NAJNOVIJE!