Iran je najavio kazneni progon žena koje ne nose hidžab

Ženama bez hidžaba bit će zabranjen izlazak iz zemlje, kao i korištenje društvenih mreža.

Iran je postrožio pravila o nošenju hidžaba i najavio operaciju koja uključuje uhićenje i kazneni progon žena bez vela.

Šef teheranske policije Abbasali Mohammadian najavio je “Operaciju Noor” (svjetlost) i objavio da je ova akcija pokrenuta voljom vjerskih osoba u zemlji.

Nova pravila predviđaju da će žene otkrivene biti kazneno gonjene i osuđene te lišene socijalnih usluga.

Ženama bez hidžaba bit će zabranjen izlazak iz zemlje, kao i korištenje društvenih mreža, a također će morati platiti novčanu kaznu.

Operacija je najavljena nekoliko dana nakon govora iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hameneija, koji je napomenuo da sve žene moraju poštovati pravilo nošenja hidžaba, bez obzira na osobna uvjerenja, podsjeća Ansa.

Zašto muslimanke nose hidžab?

Unatoč pooštravanju pravila o nošenju vela, prema mnogim ispitivanjima javnog mnijenja, uključujući i reformističke novine Sharg, oko 84 posto ispitanih izjavilo je da se protivi obvezi nošenja hidžaba.

Policijske snage danas su bile raspoređene na ulicama Teherana kako bi osigurale provedbu novih pravila, no mnoge su žene u znak prosvjeda u središte iranske prijestolnice došle bez hidžaba.

Mnoge od njih su uhićene, a u središtu Teherana došlo je do žestokih sukoba s policijom, izvijestili su aktivisti na društvenim mrežama.

Aktivisti su objavili da je ova operacija nezakonita jer nacrt zakona o “čednosti i hidžabu” još nije ratificiran u parlamentu.

Nošenje vela postalo je obavezno nakon Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, a masovni protesti protiv prisilnog nošenja hidžaba izbili su 2022. godine, nakon atentata na Mahsu Aminija od strane iranske moralne policije.

NAJNOVIJE!