Izraelski futurist predviđa da će umjetna inteligencija uskoro ‘napisati novu Bibliju’

Umjetna inteligencija bi uskoro mogla ‘napisati novu Bibliju’ te izgraditi novog ‘digitalnog boga’, predviđaju futuristi. 

Yuval Noah Harari, izraelski autor, profesor i savjetnik Svjetskog ekonomskog foruma, iznio je zapanjujuću tvrdnju tijekom razgovora o umjetnoj inteligenciji i “budućnosti čovječanstva” s novinarom Pedrom Pintom prošlog mjeseca u Lisabonu.

Harari vjeruje da umjetna inteligencija nije samo na rubu stvaranja novog religijskog teksta, već i teksta koji bi mogao biti istinit.

On je usporedio uspon računalne moći umjetne inteligencije s drugim izumima koji su mijenjali povijest, poput tiskarskog stroja, ali je naglasio da umjetna inteligencija ima potencijal stvoriti potpuno nove ideje koje se razlikuju od prethodnih ljudskih dostignuća, piše The Christian Post.

Umjetna inteligencija će moći napisati potpuno novu Bibliju

Harari je primijetio da tiskarski stroj nije stvorio niti jednu novu stranicu Biblije, već je samo tiskao onoliko primjeraka koliko mu je naređeno. Umjetna inteligencija, s druge strane, ima sposobnost generirati nove ideje i čak napisati potpuno novu Bibliju.

Ovom tvrdnjom Harari odbacuje tisućljeća vjerovanja u božansko nadahnuće religijskih tekstova, tvrdeći da bi umjetna inteligencija mogla ispuniti vjerski “san” knjige napisane od strane “nadljudske inteligencije”.

Digitalni bog

Harari sugerira da bi umjetna inteligencija mogla isporučiti “ispravnu” religiju za mase koja bi zamijenila postojeće svjetske religije. On tvrdi da bi umjetna inteligencija mogla napisati svetu knjigu koju bi ljudi doživljavali kao nadljudski napisanu.

VIDI OVO: Umjetna inteligencija može čitati naše misli: Trebamo li se bojati?

Sadašnju Bibliju naziva knjigom “mitova”

Harari je kritičan prema Bibliji, nazivajući je knjigom “mitova” i “samo pričom”. On ističe da bi razumijevanje stvaranja i širenja tih narativa omogućilo ljudima da steknu slobodu od njih i drugačije se ponašaju.

Iako Hararijevi komentari mogu uznemiriti nas kršćane, on nije prvi koji sugerira da bi umjetna inteligencija mogla dovesti do nove vrste religije.

Elon Musk, milijarder i tehnološki mogul, također je izrazio sličnu ideju, opisavši želju jednog od osnivača Googlea, Larryja Pagea, da izgradi AI superinteligenciju kao “digitalnog boga”.

Ideja da umjetna inteligencija može stvoriti novi religijski tekst ili čak zamijeniti postojeće religije izaziva mnoga kontroverzna razmišljanja i pitanja o prirodi vjere, ljudskosti i moralnosti.

NAJNOVIJE!