Jedna trećina žena pati od depresije nakon pobačaja, tvrdi studija

Veza između pobačaja i depresije jedna je od najkontroverznijih tema u cijeloj medicini. No nedavni sustavni pregled i meta-analiza u BMC Psychiatry tvrdi da je globalna prevalencija depresije nakon pobačaja 34,5% – više od jedne od tri žene.

Možda razlog razlike leži u činjenici da su svi šestero koautora Etiopljani. Tvrde da je njihov rad “prva globalna meta-analiza literature o depresiji nakon pobačaja, koliko je istraživačima poznato”.

Njihovi su zaključci provizorni, jer su se temeljili na geografskim regijama, a ne na zemljama. “Kontinenti Sjeverna Amerika, Južna Amerika i Antarktik nisu uključeni zbog nedostatka dostupne literature”, objašnjavaju. Nije iznenađujuće da je statistika o pobačaju na Antarktici oskudna, ali u Sjevernoj i Južnoj Americi? Možda su američki istraživači zaključili da to nije pitanje o kojem se isplati brinuti.

U svakom slučaju, Sjeverna Amerika i Južna Amerika također su uključene u globalnu populaciju. U Aziji, Africi i Europi živi 87% svjetske populacije i većina pobačaja u svijetu se odvija na tim kontinentima.

Ono što su etiopski istraživači otkrili jest da je depresija nakon pobačaja raširenija u istočnom Sredozemlju i Aziji. Depresija je mnogo češća u zemljama s nižim i srednjim dohotkom (42,91%) nego u zemljama s visokim dohotkom (24,9%).

“Ova razlika može se pripisati niskom društvenom statusu pojedinaca, što može spriječiti pristup nematerijalnim resursima kao što su sigurnost, prilike i obrazovanje, bez obzira na njihove objektivne razine prihoda kada žive ispod društvenih materijalnih standarda”, pišu.

“Vjeruje se da gubitak određenih vrsta društvenog kapitala pridonosi disfunkciji obitelji, zdravstvenim problemima i poremećajima raspoloženja.”

Postoje velike varijacije među regijama. Azija je imala najveću prevalenciju depresije nakon pobačaja (37,58%), a slijede je Europa (32,69%), Afrika (34,1%) i Australija (30%). Regija istočnog Sredozemlja imala je najveću prevalenciju (38,94%), dok je europska regija imala najmanju (32,69%).

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!