John Piper: Crkve bi trebale 'izopćiti', a ne 'pogubiti' gay parove
Foto (montaža): YouTube/Pexels

Ugledni teolog i pisac John Piper rekao je da bi kršćani trebali “ekskomunicirati”, a ne “pogubiti” nekoga tko je uključen u istospolnu vezu.

U epizodi emisije “Pitajte pastora Johna”, Piper je upitan za mišljenje o temi blagoslova istospolnih veza.

Kontekst za pitanje došao je iz odluke pape Franje prošlog prosinca da svećenici blagoslivljaju istospolne parove. Dodatno, ovo je stavljeno u kontekst komentara izrečenih nakon objave Vatikana u kojima je predsjednik Burundija, Évariste Ndayishimiye, pozvao na kamenovanje homoseksualaca u skladu sa starozavjetnim zakonom.

“Mislim da nas Novi zavjet usmjerava dalje od vrste blagoslova koju Papa odobrava i odvodi nas od vladavine mafije ili službene smrtne kazne koju podržava predsjednik Burundija,” rekao je Piper, koji je 33 godine služio kao pastor baptističke crkve.

Izopćenje umjesto pogubljenja

Piper je rekao da su djela za koja je Stari zavjet zahtijevao smrtnu kaznu zapravo djela za koja Novi zavjet zahtijeva ekskomunikaciju umjesto smrtne kazne.

“Kada se Novi zavjet bavi nemoralom poput preljuba ili incesta, što bi prema Starom zavjetu bio kažnjiv zločin, način na koji Novi zavjet tretira taj grijeh … je izopćenje grešnika iz crkve radije nego pogubljenje grešnika”, rekao je.

“U Crkvi, Božjem narodu, koji nije političko, etničko ili građansko tijelo, izopćenje je zamijenilo smrtnu kaznu u ovakvim slučajevima.”

Što se tiče politike Katoličke Crkve o blagoslivljanju istospolnih parova, Piper je primijetio da dok Biblija poziva vjernike da “blagoslivljaju” one koji su neprijateljski nastrojeni prema njihovoj vjeri, nijedna od tih upotreba riječi “blagosloviti” nije namijenjena ljudima koji u srcu slave grijeh.

“Biblijske zapovijedi da blagoslivljamo naše protivnike, naše neprijatelje nisu zapovijed za održavanje službe u kojoj pružate ruku blagoslova nad onima koji slave ponašanja koja vode vlastitom uništenju i koja Bog naziva grozotom,” nastavio je Piper.

Piper je upozorio rimokatolike na papu Franju, rekavši da je “on zagovarao nebiblijsko razmišljanje i na druge načine, ne samo po ovom pitanju”, navodeći kao primjer incident iz 2018. kada se činilo da je papa rekao djetetu da bi njegov otac ateist mogao biti na nebu.

“To je suprotno onome što Rimokatolička Crkva i sve druge kršćanske crkve naučavaju”, dodao je Piper. “Dakle, svakako blagoslivljajmo one koji nas proklinju – ali nemojmo blagoslivljati istospolnu zajednicu.”

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare