Kalifornija postala prva država koja je proglasila “Mjesec povijesti transrodnosti”

Kalifornija je postala prva država koja je proglasila “Mjesec povijesti transrodnosti”, nakon što je državna skupština ovog tjedna izglasala da se mjesec kolovoz posveti toj svrsi.

Obilježavanje Mjeseca povijesti transrodnosti ima za cilj “stvoriti kulturu vođenu istraživanjem, obrazovanjem i znanstvenim priznavanjem doprinosa transrodnih stanovnika Kalifornije”, prema tekstu rezolucije.

Prema rezoluciji, transrodnost je postojala u Kaliforniji od prije europske kolonizacije. Rezolucija državu naziva povijesnim “epicentrom transoslobodilačkog pokreta” i kaže da se povijest transrodnih osoba briše kroz “nedavne kulturne ratove” u kojima se “dehumaniziraju i politiziraju”.

Kolovoz – Mjesec povijesti transrodnosti

Mjesec kolovoz odabran je za obilježavanje zbog nereda 1966. Događaji iz 1966. godine kulminirali su nasilnom pobunom transrodnih osoba protiv radnika u kafeteriji i policije zbog navodnog uznemiravanja i maltretiranja. Grad je do 1974. zabranjivao preodijevanje, ali je četvrt Tenderloin, u kojoj su se pobune dogodile, kasnije zakonski proglašena prvom kulturnom četvrti transrodnih osoba na svijetu.

“Otkako postoji Kalifornija, bilo je transrodnih osoba koje su pridonosile svojim zajednicama, stvarale povijest u širenju građanskih prava i pomagale u izgradnji Kalifornije koja je inkluzivnija i naprednija za sve”, rekao je zastupnik Matt Haney tijekom konferencije za novinare, a prenosi CNA.

“To je današnja povijest koju s ponosom slavimo i koju će Kalifornija slaviti i podizati od ove godine i svake godine – kada proglašavamo prvu državu koja ima službeni mjesec povijesti transrodnosti”, dodao je.

Honey Mahogany, koja predsjeda Središnjim odborom Demokratskog okruga San Francisca, rekla je tijekom konferencije za novinare da je svrha priznanja “reći istinu i educirati ljude o tome tko smo i što trebamo”.

“Po cijeloj ovoj zemlji vidjeli smo napade na trans zajednicu. Čak i ovdje u Kaliforniji, gdje imamo utočište, gdje imamo, velikom većinom, demokrate koji nas predstavljaju u glavnom gradu, još uvijek vidimo nasilje, još uvijek vidimo pokušaje donošenja zakona protiv naše zajednice.”

Mnoge zakonodavne bitke vezane uz pitanja transrodnosti usredotočile su se na roditeljska prava, vjerske slobode i zaštitu maloljetnika. Upravo je ovaj tjedan kalifornijski sudac privremeno blokirao Chino Valley Unified School District da provede politiku prema kojoj članovi osoblja moraju obavještavati roditelje o tome identificiraju li se njihova djeca kao transrodna.

Kalifornijski zakonodavci također razmatraju nove zakone za ograničavanje roditeljskih prava u vezi s transrodnim pitanjima.

Više od 20 država nedavno je donijelo zakone koji zabranjuju liječnicima obavljanje transrodnih operacija na maloljetnicima. Mnoge od tih država također su zabranile liječnicima da daju lijekove kako bi olakšali promjenu spola kod maloljetnika.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!