Kanada želi dopustiti liječnicima da eutanaziraju maloljetnike

Kanada želi dopustiti liječnicima da eutanaziraju maloljetnu djecu, stoji u izvješću Posebnog zajedničkog odbora za medicinsku pomoć u umiranju (AMAD).

Izvješće koje je 15. veljače 2023. podneseno Donjem domu potaknulo je raspravu o proširenju prakse medicinski potpomognutog umiranja (MAiD) u Kanadi.

Prema preporuci 19 izvješća, sugerira se sljedeće:

Vlada Kanade trebala bi postaviti zahtjev da se, gdje je primjereno, konzultiraju roditelji ili skrbnici zrelih maloljetnika tijekom procesa procjene za MAiD, ali konačna odluka bi trebala biti temeljena na volji maloljetnika s odlučujućim sposobnostima. Važno je napomenuti da konzultacije roditelja ili skrbnika ne bi trebale biti primijenjene u slučajevima eutanazije djece koja su sposobna donositi vlastite odluke.

Nizozemska vlada također razmatra proširenje eutanazije na djecu. Prema izvješću NLTimesa od 14. travnja, nizozemska vlada planira dopustiti eutanaziju za djecu mlađu od 12 godina.

Ministar zdravstva Ernst Kuipers izjavio je da očekuje provedbu ovog zakona unutar godine dana. Ova inicijativa proširila bi Protokol iz Groningena, trenutno primijenjen na novorođenčad, na djecu u dobi od 1 do 12 godina.

VIDI OVO: Odobrava li Bog eutanaziju?

Eutanazija djece stvara zabrinutost

Ovo proširenje izaziva zabrinutost jer bi moglo dovesti do eutanazije djece koja zapravo imaju izlječive uvjete.

U Australiji, Teritorij glavnog grada Australije (ACT) također razmatra legalizaciju eutanazije, uključujući adolescente od 14 godina.

Prema izvješću Hope Australia od 14. srpnja, postoji plan da se eutanazija proširi i na adolescente, te da se ukine vremenski okvir smrti od šest do dvanaest mjeseci. Ovo izaziva zabrinutost jer bi moglo doći do zloupotrebe i nedostatka adekvatne zaštite pacijenata s demencijom.

Postoji zabrinutost zbog proširenja eutanazije na maloljetnike jer bi to promijenilo prirodu pristanka. Djeca nisu sposobna donositi istovjetne odluke kao odrasli, što čini prirodu njihovog pristanka upitnom.

Osim toga, postoji rasprava o eutanaziji dojenčadi, gdje je dr. Louis Roy predložio mogućnost dopuštanja eutanazije u rijetkim slučajevima novorođenčadi koja vjerojatno neće preživjeti.

Međutim, postavlja se etičko pitanje ovakvih praksi. Dok zagovornici smatraju da ovo pruža dostojanstvo pacijentima, protivnici ističu da dopuštanje ubijanja osoba s invaliditetom ili dojenčadi dovodi do eugeničke prakse i kršenja ljudske jednakosti.

Ove inicijative za proširenje eutanazije izazivaju mnoge etičke dileme, postavljajući pitanje prava na život i zaštitu najranjivijih članova društva.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!