Katoličke škole u Clevelandu zabranjuju sve LGBTQ+ pripadnosti i ponašanja

Više od 100 katoličkih škola u Clevelandu zabranjuju, odnosno više neće tolerirati LGBTQ+ pripadnost ili ponašanje. 

Promjene su proizašle iz novih smjernica o seksualnosti i rodu koje je izdala Katolička biskupija Clevelanda krajem prošlog mjeseca.

U priopćenju za tisak, biskupija je pojasnila da su smjernice formalna politička verzija postojećih crkvenih učenja o ovoj temi, prenosi Daily Wire.

“Budući da su pitanja spola, seksualnosti i rodnog identiteta postala sve prisutnija u našem društvu, nadamo se da će politika pomoći osigurati da se ova pitanja rješavaju na dosljedan i autentično katolički način u našim biskupijskim institucijama i biskupijskim katoličkim školama, te da će oni kojima služimo imati jasno razumijevanje o očekivanjima i prilagodbama u vezi s tim stvarima”, navela je biskupija.

Pravila zahtijevaju obavijest roditelja u slučaju maloljetnika koji doživljavaju rodnu disforiju ili zbunjenost; izjavljuje da roditeljsko odbijanje djetetovih preferiranih zamjenica ne predstavlja osnovu za tajnost; zabranjuje korištenje preferiranih zamjenica; ograničava korištenje kupaonica i prostorija na biološki spol; zabranjuje prijem učenika u ustanove, programe i aktivnosti poput sportova namijenjenih suprotnom spolu; zabranjuje istospolne spojeve na školskim plesnjacima; zahtijeva od učenika da se pridržavaju pravila odijevanja u skladu s njihovim biološkim spolom; zabranjuje bilo kakvo slavljenje ili zagovaranje LGBTQ+ ideologija ili ponašanja, kao što su zastave Pridea; te zabranjuje promjene spola bilo kojeg stupnja, bilo socijalnog ili medicinskog.

Smjernica škole je priznala postojanje rodne disforije, ali je odbacila moderno uvjerenje da osjećaji određuju istinu.

“Ovo razumijevanje briše te namjerne, utjelovljene razlike između muškaraca i žena. Kao takvo, ovo gledište je u suprotnosti s božanski otkrivenom stvarnošću naše istinske, od Boga dane ljudske prirode”, navodi se.

Prema smjernicama, osobe koje doživljavaju rodnu disforiju ili istospolnu privlačnost bile bi primljene u svoje škole i dopušteno im je sudjelovati u aktivnostima, uz uvjet da otvoreno ne izraze svoje neslaganje s katoličkim učenjima o spolu, seksualnosti i rodu.

Biskup kaže da se biološki spol poklapa s Božjim planom

Velečasni Edward Malešić, biskup Clevelanda, u popratnom je pismu ustvrdio da se biološki spol poklapa s Božjim planom.

“Ljudska osoba je jedinstvo tijela i duše; tijelom doživljavamo svijet, a kreposnim izražavanjem tijela otkrivamo Boga”, rekao je Malešić.

„Kroz vremena propitivanja i zbunjenosti, moramo pratiti našu braću i sestre u Kristu sa suosjećanjem, milosrđem i dostojanstvom kako bismo im s ljubavlju pomogli prebroditi zbrku i doći do istine.”

Malešić je uputio one koji imaju dodatna pitanja ili nedoumice da se jave u Biskupijski ured za brak i obitelj. Također je napomenuo da će se stranica s uputama redovito ažurirati dodatnim informacijama i resursima o toj temi.

Gradonačelnik Clevelanda Justin Bibb objavio je na X (bivši Twitter) kako vjeruje da ta politika predstavlja “šokantnu izdaju” crkvenih učenja. Bibb je ponudio vlastitu definiciju kršćanske vjere, bez Svetog pisma.

“Za mene je vjera univerzalna ljubav i prihvaćanje”, rekao je Bibb. “Umjesto toga, nova politika tjera LGBTQ+ djecu da skrivaju svoju autentičnost i pohađaju škole u strahu od progona zbog onoga što jesu.”

NAJNOVIJE!