Kineske bolnice su prepune bolesne djece s upalom pluća

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Kine više informacija o ‘žarištima nedijagnosticirane upale pluća’, koja se navodno širi među djecom na sjeveru ove zemlje.

Mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izvijestili su da su pedijatrijski odjeli bolnica prepuni bolesne djece.

Kineske vlasti su pripisale porast oboljenja nalik prehladi ove zime tome što su mjere protiv širenja koronavirusa ukinute.

Iz WHO-a su pozvali stanovništvo u Kini da poduzme mjere kako bi se širenje zaraze smanjilo.

Potrebno je više informacija o žarištima širenja dječje upale pluća u sjevernim područjima Kine uslijed medijskih izvještaja i podataka ProMeda, globalnog sustava za praćenje širenja bolesti, navodi se u izvještaju WHO.

Poslije objavljivanja izvještaja, kineska državna novinska agencija Sinhua objavila je tekst u četvrtak u kojem su citirani dužnosnici Nacionalne zdravstvene komisije, navodeći da obraćaju posebnu pozornost na dijagnosticiranje i njegu djece s respiratornim bolestima.

Iako spominjanje Kine i vala zaraza može dovesti do nervoze kod ljudi, koje to podsjeća na pandemiju koronavirusa, zahtijevanje transparentnosti je dobra praksa za WHO.

Nitko ne zna kako je došla do širenja zaraze

Ali, dok iz Pekinga ne stigne odgovor, nema načina da saznamo kako je došlo do širenja zaraze.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošli tjedan objavila da je došlo do povećanja broja oboljelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripe, COVID-a, respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i upale pluća, koja se definira kao učestala bakterijska infekcija koja napada mlađu djecu.

Dužnosnici smatraju da je do porasta došlo zbog ukidanja mjera protiv širenja koronavirusa.

Druge zemlje, poput Velike Britanije i Amerike, bilježile su slične slučajeve širenja oboljenja nalik gripi kada su prestale da važe pandemijske mjere, piše BBC.

NAJNOVIJE!