Kršćani koji su uhićeni zbog pjevanja himni tijekom pandemije COVID-19 dobili su tužbu od 300.000 dolara

Troje kršćana koji su uhićeni zbog pjevanja himni na otvorenom tijekom pandemije COVID-19 pristali su na nagodbu za okončanje tužbe. Grad će im isplatiti 300.000 dolara.

Gabriel Rench te Sean i Rachel Bohnet podnijeli su građansku tužbu protiv grada Moscowa (Idaho) i određenih gradskih zaposlenika nakon što su uhićeni zbog pjevanja duhovnih himni ispred gradske vijećnice u rujnu 2020. Optužbe su se odnosile na kršenje propisa o nošenju maski i distanci tijekom pandemije.

“Prema uvjetima sporazuma o nagodbi, ICRMP [Idaho Counties Risk Management Program] će platiti ukupan iznos nagodbe od 300.000 dolara, a sva potraživanja protiv Grada i imenovanih gradskih zaposlenika bit će odbačena uz oslobađanje svake odgovornosti”, stoji u priopćenju grada od 14. srpnja.

Nagodba je uslijedila nakon uhićenja koja su se dogodila na prosvjedu “Psalm sing” na parkiralištu gradske vijećnice 23. rujna 2020. Prosvjed, koji je organizirala Christ Church (Kristova Crkva), čiji su članovi troje spomenutih, privukao je pozornost cijele zemlje.

Gabriel Rench rekao je u priopćenju za tisak od 17. srpnja da mu je drago što je ova sramotna saga gotova, dok istovremeno žali zbog visokih troškova parnice i nagodbe za porezne obveznike, prenosi The Christian Post.

“Liberalni kult koji vodi Moscow je izvrnuo gradski kodeks i izradio neustavne hitne zdravstvene naloge, koji djeluju poput modernih zakona Jima Crowa, usmjerenih na uznemiravanje članova naše kršćanske zajednice i ta diskriminacija mora prestati”, izjavio je Rench.

Dok su neki podržali odluku policije da uhiti mirne prosvjednike, drugi su kritizirali Christ Church zbog onoga što su smatrali nezakonitim i nesigurnim ponašanjem. Crkva je od tada dokazala da za “pjevanje psalama” policajci nisu imali razloga čak ni tražiti osobne iskaznice sudionika, a kamoli ih uhititi.

NAJNOVIJE!