Liječnici će eutanazirati 28-godišnju ženu koja je depresivna

Zoraya ter Beek, autistična Nizozemka (28) koja je depresivna, trebala bi umrijeti eutanazijom početkom svibnja. 

Ter Beek, koja živi u malom nizozemskom gradiću blizu njemačke granice, nekoć je imala ambicije postati psihijatrica, ali nikada nije smogla volje da završi školu ili započne karijeru.

Rekla je da je bila sputana svojom depresijom i autizmom te graničnim poremećajem osobnosti. Sada je umorna od života – unatoč tome što je, rekla je, zaljubljena u svog dečka, 40-godišnjeg informatičkog programera, i što živi u lijepoj kući sa svoje dvije mačke, prenosi Free Press.

Prisjetila se kako joj je njezin psihijatar rekao da su sve pokušali, da “više ništa ne možemo učiniti za tebe. Nikada neće biti bolje.”

U tom je trenutku, kako je rekla, odlučila umrijeti. “Uvijek sam bila vrlo jasna da ako ne bude bolje, ne mogu ovo više raditi.”

Nedavno je objavljeno nizozemsko izvješće o eutanaziji za 2023. koje ukazuje na povećanje od 20% smrti uzrokovane eutanazijom zbog mentalnih bolesti.

Kako kršćani trebaju reagirati na eutanaziju?

Kad bude mrtva, odbor za reviziju eutanazije procijenit će njezinu smrt kako bi osigurao da se liječnik pridržavao “kriterija dužne skrbi”, a nizozemska vlada će (gotovo sigurno) proglasiti da je život Zoraye ter Beek zakonito okončan.

“Malo se bojim smrti, jer je to krajnja nepoznanica”, rekla je. “Zapravo ne znamo što je sljedeće — ili nema ničega? To je strašan dio.”

Priča o Zorayi ter Beek ima neke sličnosti s pričom o 27-godišnjoj autističnoj ženi iz Calgaryja kojoj je odobrena eutanazija, ali čiji otac pokušava spriječiti smrt sudskim putem.

Godine 2001. Nizozemska je postala prva zemlja u svijetu koja je legalizirala eutanaziju. Od tada je broj ljudi koji sve češće odlučuju umrijeti zapanjujući.

Nizozemsko izvješće o eutanaziji za 2023. ukazuje na povećanje eutanazije za mentalne bolesti od 20%.

NAJNOVIJE!