Liječnici našli cistu na bebi pa otkrićem šokirali cijeli svijet

Liječnici u jednoj privatnoj bolnici u Indiji su našli cistu na bebu koju su porodili te su šokirali cijeli svijet svojim otkrićem.

Medicinski fenomen zabilježen je u Indiji kada je čak osam fetusa pronađeno u trbuhu bebe stare 21 dan tijekom operacije u jednoj privatnoj bolnici, rekli su liječnici, prenosi tamošnji portal Times Now News.

– Veličina fetusa se kreće od tri do pet centimetara i nalazili su se unutar ciste u trbuhu – rekao je dr Imran, koji je operirao bebu.

U medicinskom rječniku, ova pojava se naziva fetus-in-fetu (FIF), i moguća je kod svih vrsta kičmenjaka. Nastaje kada zakržljali fetus tijekom razvoja u maternici ostane “zarobljen” u tijelu svog blizanca. Međutim, čak osam zarobljenih fetusa nikada nije zabilježeno.

– Prema do sada dostupnim medicinskim radovima i časopisima, u većini slučajeva FIF-a je pronađen jedan fetus. Slučaj osam fetusa još uvijek nigdje nije prijavljen – tvrdi dr Imran.

Vrlo rijetka pojava

On je dodao da je FIF vrlo retka pojava i da se javlja kod jedne od pet tisuća živorođenih beba.

Nakon bebinog rođenja 10 listopada liječnici su pronašli kvržicu na trbuhu i predložili roditeljima da je odmah operiraju, jer je potencijalno mogla izazvati probleme.

– Beba je primljena u bolnicu kada je napunila 21 dan. U početnoj dijagnozi nađena je cista ili masa nalik tumoru. Nalazila se ispod dijafragme. Odlučili smo da je uklonimo operacijom koja je obavljena 1. studenog. Zatim smo u tom predjelu otkrili osam fetusa jedan za drugim – rekao je liječnik.

Operacija je uspela i beba je trenutno u dobrom stanju. Zadržana je na promatranju i bit će otpuštena za tjedan dana.

NAJNOVIJE!