Muškarac koji je u kršćanskoj školi u Njemačkoj izbo dvoje djece neće biti kažnjen

Muškarac se u svibnju ove godine popeo na ogradu kršćanske škole i izbo dvije djevojčice dok su igrale stolni tenis.

Unatoč tome što je 34-godišnji Berhan S. provalio u protestantsku školu u multikulturalnoj berlinskoj četvrti Neukölln i nožem izbo dvije djevojčice, njegov će zločin proći nekažnjeno.

Umjesto toga, sudovi su odlučili da se zbog “mentalne bolesti” on ne može smatrati odgovornim za slučaj uboda nožem, u kojem su dvije 8-godišnje djevojčice umalo izgubile život nakon višestrukih rana na vratu i prsima.

U “preliminarnom psihijatrijskom izvješću” berlinskog javnog tužitelja navedeno je da je Berhan S. “u vrijeme zločina bio u psihotičnom stanju zbog psihičke bolesti”, o čemu je prvi izvijestio BZ.

Muškarac se u svibnju ove godine popeo na ogradu kršćanske škole i izbo dvije djevojčice dok su igrale stolni tenis dok je 30 djece u školskom dvorištu užasnuto gledalo.

Čovjek je osuđen psihički nesposobnim za suđenje

Novinar BZ-a Gunnar Schupelius kritizirao je način na koji je čovjek ocijenjen psihički nesposobnim za suđenje. Do sada su sudovi objavili samo informaciju da je Berhan S. izjavio da je “čuo glasove koji su mu naređivali da ubije djevojke”.

No, drugih informacija javnost nije dobila, a proces kojim je muškarac proglašen nesposobnim za suđenje ostaje netransparentan, a obiteljima se malo toga nudi u smislu ostvarivanja pravde.

Berhan S. je u dosjeu imao najmanje 11 kaznenih prijava prije nego što je napao učenice, uključujući prijetnje, fizički napad i prisilu.

Njemački sudovi imaju dugu povijest odbacivanja slučajeva visokog profila zbog psihijatrijskih problema. U Berlinu 2021. godine, islamski radikal je proglašen nepodobnim za suđenje unatoč tome što je pregazio motocikliste i molio se Allahu nakon svojih zločina. Godine 2020., migrant iz Somalije koji je ubio tri žene u napadu nožem u Würzburgu nikada nije izašao pred sud nakon što je prebačen na psihijatrijski odjel, a migrant iz Eritreje koji je gurnuo 8-godišnjeg dječaka u smrt na željezničkim tračnicama u Frankfurtu 2020. godine je također izbjegao zatvor iz istog razloga, prenosi Tribun.hr.

NAJNOVIJE!