Na službenom plakatu za Olimpijske igre u Parizu maknuli križ s poznate znamenitosti

U ponedjeljak je u Francuskoj (koja se stoljećima dičila naslovom “najstarija kći Crkve”) objavljen službeni plakat za Olimpijske igre koje će se ovog ljeta održati u Parizu. Na plakatu je maknut križ s poznate znamenitosti.

Na stiliziranom prikazu vide se brojne pariške znamenitosti, a jedna od njih je i Les Invalides (hrv. Dom invalida), kompleks muzeja i spomenika povezanih s francuskom vojnom povijesti. U sklopu Doma je i crkva te kupola s Napoleonovim grobom, a vrh kupole krasi veliki zlatni križ.

Maknuli križ s poznate znamenitosti

Upravo je taj križ maknut s plakata (zamjenjuje ga šiljak). Potez je, očekivano, izazvao bijes dijela francuske, ali i međunarodne javnosti, nakon što su se fotografije plakata proširile društvenim mrežama.

“Zapamtit ćemo njihovu želju da se izbrišu svi znakovi kršćanstva” i “sramota za našu zemlju” neki su od napisa na društvenim mrežama, javlja Le Figaro koji prenosi i tweet zastupnika u Narodnoj skupštini Nicolasa Meironneta.

“Na službenom plakatu za Olimpijske igre u Parizu izbrisan je križ na vrhu kupole Doma invalida i nema francuske zastave. Nevidljivost našeg identiteta je neprihvatljiva pogreška. Protiv woke kulture moramo se neumorno boriti na svim razinama”, poručio je političar iz Nacionalne fronte.

“Zaigrana umjetnička interpretacija”

Ubrzo su se javili iz Organizacijskog odbora OI, poručivši kako je službeni plakat “zaigrana umjetnička interpretacija” koja nije “niti iscrpna niti vjerna stvarnosti”.

Slično je ustvrdio i autor plakata Ugo Gattoni:

“Na crtežima za službene plakate nije mi bio cilj prikazati objekte i građevine onakvima kakvi su. Evociram ih onakvima kakvima ih vidim, bez skrivenih namjera. Ne želim da budu vjerni originalu, već da ih na prvi pogled možemo zamisliti dok ih projiciramo u nadrealni i svečani svemir”, poručio je.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!