Na TikToku se pojavio novi suludi izazov polijevanja tijela pivom

Ako ne želite rak kože, limenku piva pod hitno zamijenite zaštitnim faktorom!

Na TikToku se pojavio još jedan u nizu suludih izazova. Korisnici tvrde da je metoda polijevanja cijelog tijela pivom jeftin način da se dođe do najboljeg tena!

Stručnjaci se protive tom bizarnom trendu i kažu – ako ne želite rak kože, limenku piva pod hitno zamijenite zaštitnim faktorom, piše Dnevnik.hr.

“Neću reći da takva priručna kućna sredstva ne pomažu potamniti boju, ali pitanje je po koju cijenu. Tko zna čime će se u budućnosti ljudi sve polijevati da dobiju boju, ali ako mene pitate, ja bih radije to pivo popio nego je mazao na sebe”, tvrdi dermatolog Dinko Kaliterna.

Znanost stoji iza toga zašto nam pivo može pomoći u postizanju savršene preplanulosti. Hmelj u pivu aktivira melanin i zato brže tamnimo. Međutim, tamnija koža ne znači i zdrava koža!

“Što ste vi tamniji, znači da ste pretrpjeli veće oštećenje genetskog materijala zbog sunca. Znači, tamniji ste, imate veću štetu genetskog materijala i veću regiju da se razvije rak kože”, objašnjava dermatolog.

Ne treba svemu vjerovati

Dodaje da zato ne treba uvijek vjerovati svemu što vidimo na društvenim mrežama.

“Vidjela sam da ga žene i cure koriste za kosu, ali nisam za boju. Pivo jedino pijem, nisam ga nikad mazala na sebe”, kaže Gabrijela.

“Pa, u svakom slučaju vjerojatno ne jer mi je važno da ne dobijem rak kože u nekom trenutku, ali… nema SPF-a, naravno, tako da nevjerojatno”, odgovara Anamarija.

Prema studiji, stopa incidencije melanoma u Hrvatskoj raste 3,5 % godišnje – 4 % u muškaraca, a 2,8 % u žena.

Pojava melanoma kod mladih ljudi

Liječnici godišnje pregledaju 5000 građana i među njima otkriju 50 melanoma i više od 200 karcinoma. Čak 60 posto bolesti otkriveno je u ranijoj fazi, a 40 posto u rizičnom stadiju.

“Najveći je problem što se to događa kod mladih ljudi. Ta dobna granica najopasnijeg oblika melanoma jako se spušta, čak ispod 20 godina, što je prije bilo nemoguće”, upozorava Kaliterna.

Zato kao idealno rješenje za preplanulost i zdravu kožu turisti na našoj obali vide više u kremama, a manje u pivu.

“Sigurno neću to probati. Samo kreme za sunčanje s faktorom 30 ili 50”, kaže Robyn iz Engleske.

Turistkinja Eva dobila je opekline tijekom sunčanja. “Bili smo na krstarenju nekoliko dana i zaspala sam na suncu, nisam nanijela dovoljno kreme za sunčanje”, ispričala je.

Zato, manje piva, više SPF-a!

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare