Napad na sinagogu u Berlinu: Nepoznate osobe bacile molotovljeve koktele

Posljednjih godina se bilježi i porast broja napada na osobe koje ističu židovska obilježja poput nošenja Davidove zvijezde.

Židovska sinagoga u Berlinu je napadnuta danas s molotovljevim koktelima od strane nepoznatih osoba s ulice. 

Zajednica Kahal Adass Jisroel rekla je da je njihova sinagoga u gradskoj četvrti Mitte napadnuta rano danas. “Nepoznate osobe bacile su dva molotovljeva koktela s ulice”, napisala je zajednica na X platformi, javlja Sky News.

Policija je potvrdila incident. “Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom”, stoji u priopćenju Središnjeg vijeća Židova. Obitelji iz susjedstva oko sinagoge su šokirane i uznemirene, prenosi Večernji.hr.

Podsjetimo, njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i prosvjede ispred veleposlanstava zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javili su njemački mediji prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti.

“Povisili smo stupanj sigurnosti ispred židovskih objekata u Njemačkoj poput sinagoga ili škola”, rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench.

Očekuju se pojačani prosvjedi ispred predstavništava Izraela

Očekuju se i pojačani prosvjedi ispred predstavništava Izraela, ali i SAD-a, i to bez obzira na to je li izdana dozvola za okupljanje.

S obzirom na to da je Izrael od njemačke vlade zatražio i isporuku streljiva, BKA očekuje i napade na njemačku vojnu industriju i to ne samo islamista nego i ekstremnih ljevičarskih skupina.

Povjerenik savezne vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein strahuje od porasta antisemitskog raspoloženja posebice u školama. “Već sad imamo dojave o isticanju palestinskih zastava na njemačkim školama i pribojavamo se da će sukob u Izraelu biti prenesen i u njemačke škole”, kaže Klein.

Od migrantskog vala 2015/2016. povećao se udio arapskog stanovništva u Njemačkoj i to ne samo u većim gradovima. Posljednjih godina se bilježi i porast broja napada na osobe koje ističu židovska obilježja poput nošenja Davidove zvijezde ili kipe, tradicionalnog pokrivala za glavu kod muškaraca.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je zabranu rada organizacije Samidoun, koja je do sada organizirala skupove na kojima su isticane antisemitske parole.

NAJNOVIJE!