Nereligiozni su sada najveća skupina ljudi u SAD-u

Više Amerikanaca nego ikad tvrdi da su nereligiozni kada ih se pita o njihovoj vjeri.

Porast onih koji nisu pripadnici niti jedne vjerske zajednice je vidljiv tijekom posljednjih nekoliko godina, prema novim podacima Pew Research Centera.

U 2007. “nereligiozni”, koji sebe smatraju agnosticima, ateistima ili ne drže do “ničega posebno”, činili su samo 16% američkog stanovništva. Od ove godine taj je broj skočio na 28%.

Kada se tih 28% dalje raščlani, istraživanje Pew-a pokazalo je da ih se 17% identificira kao ateisti, 20% kao agnostici, a 63% kao “ništa posebno”. Većina njih rekla je da su odrasli u kršćanskim domovima.

Nereligiozni su također izrazito mladi, sa 69% mlađih od 50 godina, a uglavnom su bijelci sa 63%.

Većina od 3.317 anketiranih “nereligioznih” rekla je da i dalje vjeruje u “Boga” – ali ne “kako je opisano u Bibliji” – ili neki oblik “više sile”. Polovica vjerski neopredijeljenih rekla je da sebe smatra “duhovnima”, dok je 29% u potpunosti odbacilo ideju da postoji “bilo kakva viša sila ili duhovna sila u svemiru”.

Važno je napomenuti da “nereligiozni” često uzurpiraju one koji vjeruju u Boga jer su američki kršćani podijeljeni u dvije odvojene evanđeosko-protestantske (24%) i katoličke (23%) skupine.

NAJNOVIJE!