Odbijen zakonski prijedlog kojim se kršćanske poslodavce prisiljava da financiraju operacije promjene spola

Savezni okružni sud u Bismarcku, Sjeverna Dakota, presudio je u ponedjeljak da Bidenova administracija ne može prisiliti vjerske poslodavce i pružatelje zdravstvenih usluga da financiraju operacije promjene spola putem osiguranja i drugih sredstava.

Ovo se smatra značajnom pobjedom za vjerske slobode.

Presuda je proizašla iz tužbe koju su podnijeli odvjetnici Alliance Defending Freedom (ADF) koji zastupaju Christian Employers Alliance (CEA), osporavajući dva mandata koja je nametnula administracija.

Sud je stao na stranu CEA-e, priznajući da su njihova vjerska uvjerenja bila znatno opterećena prijetnjom financijskih kazni zbog odbijanja kompromitiranja svojih vjerskih uvjerenja.

Viši savjetnik ADF-a, Matt Bowman, naglasio je ustavom zaštićenu slobodu poslodavaca i pružatelja zdravstvenih usluga da se pridržavaju svojih vjerskih uvjerenja u vođenju svog poslovanja i pružanju liječenja.

Izjavio je: “Sud je bio na čvrstom temelju da spriječi administraciju u provođenju ovih nezakonitih naloga koji ne poštuju vjernike”.

Tužba, koja je podnesena u listopadu 2021., osporila je tumačenje diskriminacije na temelju spola Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja.

Također je osporavao proširenje definicije ‘spola’ u saveznom zakonu američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga kako bi uključio rodni identitet, što bi prisililo vjerske poslodavce da plaćaju i osiguravaju zdravstveno osiguranje za takve operacije i postupke.

Predsjednica Christian Employers Alliance Shannon Royce rekla je: “Presretni smo što naši članovi neće morati birati između biblijski utemeljenih beneficija za zaposlenike i kvalitetne zdravstvene skrbi koju pružaju te prijetnje federalne prisile i golemih troškova za prakticiranje svoje vjere”.

Ova značajna odluka ojačala je temeljno pravo vjerskih organizacija da zastupaju svoja uvjerenja usprkos vladinom prekoračenju, osiguravajući stalnu zaštitu vjerskih sloboda poslodavaca i pružatelja zdravstvenih usluga diljem SAD-a.

NAJNOVIJE!