Ova pasmina će biti zabranjena u Velikoj Britaniji zbog napada na ljude

Pasmina je povezana s najmanje dva smrtonosna napada u Britaniji ove godine i šest prošle godine.

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je da će pasmina pasa američki XL bully biti zabranjena u Velikoj Britaniji do kraja godine nakon niza ozbiljnih napada, od kojih su neki bili i smrtonosni, posljednjih godina.

Bit će to prva pasmina koja će biti dodana na popis zabranjenih pasa prema Zakonu o opasnim psima otkako je zakon uveden 1991. godine.

No, otkako je objavljena njihova zabrana, prodaja ove vrste pasa na internetu je porasla.

Gumtree je registrirao gotovo 40 posto više ovih pasa u ponudi nakon premijerove najave. Trenutno je na web stranici 229 pitbullova po cijenama od 570 do 4000 eura. U međuvremenu, Pets4Home je zabilježio porast od 22% u oglasima s 819 pasa za prodaju.

Pasmina je povezana s najmanje dva smrtonosna napada u Britaniji ove godine i šest prošle godine.

Neki vlasnici pasa koji ih prodaju na internetu primjećuju njihovo neugodno ponašanje.

“Ne bih ga želio u domu s malom djecom”, napisao je jedan vlasnik, dok je drugi istaknuo kako “potencijalni vlasnici moraju poznavati ovu pasminu”.

Dobrotvorne organizacije također su bile preplavljene premijerkinom objavom.

Kent’s Large Breed Dog Rescue rekao je da je prošlog tjedna odbio čak 25 pasa te pasmine.

“Vlasnici nas zovu i govore nam da će ih staviti dolje ako ih ne budemo mogli primiti. Ali nemamo mjesta za psa kojem bi možda trebali mjeseci prije nego što se vrati kući”, rekao je Joe Woods, volontirati u organizaciji.

Vlasnici bullija pozivaju na masovnu šetnju

Vlasnici pasa XL American Bullies pozvali su na masovnu šetnju pasa u Birminghamu kako bi pokazali “koliko je ova pasmina nježna”, a ljude su pozvali da dovedu “što više djece”.

Na društvenim mrežama objavljeno je da će se šetnja održati između 13 i 15 sati u subotu 30. rujna u West Midlandsu, no točna lokacija još nije otkrivena.

Šetnja pasa održat će se nakon što su se u ovoj četvrti dogodila dva napada pasa, a cilj je, kako kažu organizatori, dokazati ljudima da su u krivu o ovoj pasmini.

“Povedite što više ljudi i djece. Povedite prijateljske pse s vrećicama i vodom. Prijateljska šetnja! Ne mogu nas spriječiti da šetamo svoje pse. Svi psi su dobrodošli. Pokažimo koliko su XL pit bullovi nježni, dokažimo ljudima pogrešno”, stoji, između ostalog, na plakatu koji kruži internetom.

Jake Harris, s Instagram i TikTok računa 0121 Bullys, rekao je da je šetnja organizirana kako bi se pokazalo da “američki nasilnici nisu problem”.

“Sve je do vlasnika”, rekao je i dodao da nitko od njegova tri nasilnika nikome ne bi naudio.

Unatoč njihovoj relativnoj popularnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Britanski kinološki savez ih nije službeno registrirao kao pasminu, zbog čega je teško točno znati koliko ih ima u zemlji.

U petak je premijer označio pse kao “opasnost za zajednice” i obećao da će donijeti pravila prema Zakonu o opasnim psima za njihovu zabranu do kraja godine.

NAJNOVIJE!