Papa Benedikt XVI. nikada ne bi odobrio blagoslov istospolnih parova, tvrdi njegov suradnik

Vatikan je u nedjelju obilježio prvu godišnjicu smrti pape Benedikta XVI., a jedan od njegovih najbližih suradnika rekao je da nikada ne bi odobrio nedavnu deklaraciju koja dopušta katoličkim svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove.

Kardinal Gerhard Mueller, koji je bio doktrinarni poglavar Crkve pod Benediktom, i nadbiskup Georg Gaenswein, koji je bio Benediktov privatni tajnik, obojica Nijemci, bili su dva voditelja događaja kojim se obilježavala obljetnica, a organizirala ga je konzervativna američka katolička televizijska mreža EWTN.

“To se nikada ne bi dogodilo (pod Benediktom) jer je tako dvosmisleno”, rekao je Mueller na marginama događaja kada ga je Reuters upitao o povijesnoj deklaraciji izdanoj 18. prosinca.

VIDI OVO: 5 stvari koje dokument Katoličke Crkve o istospolnim blagoslovima kaže (i ne kaže)

Dok prosinačka deklaracija kaže da takvi blagoslovi ne mogu nalikovati sakramentu braka između muškarca i žene te ne mogu biti dio vjerskog rituala ili liturgija, neki zagovornici većeg uključivanja LGBT osoba to vide kao moguću preteču istospolnih brakova u Crkvi.

“Nema homoseksualnog braka. Ne postoji, ne može postojati, unatoč ideologijama koje imamo (danas)”, rekao je Mueller, kojeg je Franjo smijenio s mjesta voditelja doktrinarnog odjela Vatikana nakon što je Benedikt podnio ostavku 2013. godine.

Papa Franjo je kratko obilježio obljetnicu u svom nedjeljnom blagoslovu okupljenima na Trgu svetog Petra, rekavši da je Benedikt “služio Crkvi s ljubavlju i mudrošću” i da “osjećamo toliko naklonosti, toliko zahvalnosti, toliko divljenja prema njemu”.

Papa je zatim zamolio mnoštvo za pljesak za Benedikta XVI., koji je bio prvi papa u 700 godina koji je odstupio s dužnosti umjesto doživotnog vladanja.

NAJNOVIJE!