Papa Franjo o blagoslovima za homoseksualce: “Gospodin blagoslivlja sve”

“Gospodin blagoslivlja sve. Sve koji dolaze”, komentirao je papa Franjo za vatikanske novine blagoslov homoseksualnih parova.

Papa Franjo komentirao je vatikansku odluku o dopuštanju blagoslova homoseksualnih parova. “Gospodin blagoslivlja sve. Sve koji dolaze”, rekao je u nedjelju navečer u intervjuu za talijanski talk show “Che Tempo Che Fa” (otprilike: “Kakva su vremena”). Ali onda se ljudi moraju pomiriti s Gospodinovim blagoslovom i vidjeti koji je to put koji im Gospodin predlaže. No, Crkva mora uzeti ljude za ruku i voditi ih tim putem umjesto da ih osuđuje od samog početka”, naglasio je papa Franjo. U studio u blizini Milana nije došao osobno, već je s voditeljem Fabiom Faziom razgovarao putem live streama iz Vatikana.

Dana 18. prosinca Vatikan je objavio deklaraciju “Fiducia supplicans”. Po prvi put svećenici su ovlašteni blagoslivljati nevjenčane, ponovno vjenčane i homoseksualne parove. Dokument Dikasterija za nauk vjere, koji je odobrio papa Franjo, propisuje i uvjete za blagoslov parova u “neurednim situacijama”: ne smije biti brkanja s crkvenim obredom vjenčanja i blagoslov se mora dati izvan crkvene službe.

Dok su njemački, francuski i belgijski biskupi odmah podržali deklaraciju, posebno su afrički biskupi odlučno odbacili blagoslov za homoseksualne parove. Afrička kultura ne prihvaća takve blagoslove jer postoje različite osjetljivosti. Papa je već komentirao “Fiducia supplicans” u subotu. “Blagoslivlja se ljude, a ne grijeh”, rekao je na susretu sa svećenicima Rimske biskupije, prenosi Katholisch.de.

NAJNOVIJE!