Papa pozvao vatikanske dužnosnike da izbjegavaju ‘rigidne ideologije’ nakon što je odobrio blagoslove za gay parove

Papa Franjo pozvao je vatikanske dužnosnike da izbjegavaju “krute ideološke pozicije” u govoru nekoliko dana nakon što je nedavno odobrio blagoslove za istospolne parove.

Obraćajući se hijerarhiji Svete Stolice u svojoj godišnjoj božićnoj čestitki prošlog četvrtka, Papa je naglasio važnost razvoja za učinkovito služenje Katoličkoj crkvi.

“I u našoj službi ovdje u Kuriji važno je ići naprijed, tražiti i rasti u razumijevanju istine, nadvladavajući iskušenje da stojimo na mjestu i nikada ne napuštamo ‘labirint’ svojih strahova”, rekao je papa.

„Strah, ukočenost i monotonija stvaraju nepomičnost koja ima očitu prednost jer ne stvara probleme… ali nas vode da besciljno lutamo unutar naših labirinata, na štetu službe koju smo pozvani ponuditi Crkvi i cijelom svijetu. ”

Papa je upozorio na strahom vođeno pridržavanje pravila, za koje je rekao da bi moglo omesti službu vatikanske kurije.

“Ostanimo budni protiv krutih ideoloških pozicija koje nas često, pod krinkom dobrih namjera, odvajaju od stvarnosti i sprječavaju da idemo naprijed”, dodao je Papa.

Papa je također govorio protiv “iluzije sveznanja” i opasnosti od krute primjene pravila.

Citirajući kardinala Carla Mariju Martinija, Franjo je istaknuo razliku između razlučivanja i legalističke točnosti, naglašavajući potrebu za pastoralnom prilagodljivošću.

Početkom tjedna, Vatikanski dikasterij za nauk vjere izdao je deklaraciju pod naslovom “Fiducia Supplicans”, koja je omogućila “proširenje i obogaćivanje klasičnog razumijevanja blagoslova, koje je usko povezano s liturgijskom perspektivom”.

NAJNOVIJE!