Pobačaji u SAD-u dosežu rekordne razine: U jednoj godini je stradalo više od milijun beba

Pobačaji obavljeni u Sjedinjenim Državama porasli su 2023. za 10% od 2020. do najviše stope i ukupnog broja u više od desetljeća.

Nedavni podaci Instituta Guttmacher potječu iz njegove Mjesečne ankete o pobačaju, koja nije isto što i Popis pobačaja koji organizacija provodi svake tri godine.

Organizacija izvještava da je u službenom zdravstvenom sustavu SAD-a 2023. bilo procijenjenih 1.026.690 pobačaja, što je 10% više u odnosu na 2020. Nadalje, postotak pobačaja koji su bili kemijski porastao je s 53% u 2020. na 63% u 2023.

Studija je također otkrila da je gotovo svaka država koja nije imala ono što je Institut Guttmacher opisao kao “potpuna zabrana pobačaja” vidjela da je njihov broj pobačaja premašio ukupan broj pobačaja 2020. godine.

“Povećanje od 10% na nacionalnoj razini na mnogo načina podcjenjuje stupanj do kojeg su zdravstveni sustavi, pružatelji usluga i mreže podrške morali povećati skrb u određenim državama: države bez potpunih zabrana doživjele su porast pobačaja od 25% u 2023. u usporedbi s 2020.”, objavio je Institut Guttmacher.

Najveći pobačaj bilježi se u državama gdje su zabranjeni

“Najoštriji porast zabilježen je u državama koje graniče sa državama zabrane, gdje su pobačaji porasli za 37% od 2020. do 2023. godine.”

Rachel Jones, Guttmacherova glavna istraživačica, rekla je u izjavi da kako države usvajaju ograničenja pobačaja, kemijski pobačaj može biti najodrživija ili jedina opcija pobačaja za neke ljude, čak i ako više vole osobni pobačaj.

“Stoga je važno imati na umu da porast pobačaja lijekovima ne znači nužno da je svi ljudi koji koriste ovu metodu preferiraju”, rekla je Jones.

Michael New, viši suradnik istraživačke organizacije za život Charlotte Lozier Institute i asistent profesora društvenih istraživanja na Američkom katoličkom sveučilištu, odgovorio je na Guttmacherove podatke u članku National Review u utorak.

New je analizirao najnovije brojke Instituta Guttmacher, nalaze koji se čine u skladu s trendom povećanja stope pobačaja.

Jesu li pro-life zakoni neučinkoviti?

Prema Newu, ovaj je trend započeo 2017., pet godina prije nego što je Vrhovni sud SAD-a presudio da Ustav ne daje pravo na pobačaj i da države mogu zakonski ograničiti tu praksu.

New smatra da će neki mediji koristiti te procjene pobačaja kako bi pro-life zakone opisali kao “neučinkovite”. Ali on tvrdi da bi podaci, kada bi se uzeli “naravno”, pokazali da prošireni pristup kemijskim pobačajima povećava stopu pobačaja.

Pristup kemijskom pobačaju proširio se tijekom godina, a američka Agencija za hranu i lijekove produljila je granicu trudnoće u 2016. sa 7 tjedana na 10 tjedana.

FDA je dodatno olabavila ograničenja pilula za pobačaj tijekom pandemije COVID-19 tako što je prvo privremeno suspendirala zahtjev liječnika osobno, što je odluka koju je agencija kasnije učinila trajnom.

“Iako ovi novi podaci pokazuju da se učestalost pobačaja povećala od odluke [Vrhovnog suda] Dobbs [2022.], još uvijek postoje vrlo jaki statistički dokazi da novodoneseni pro-life zakoni sprječavaju pobačaje i spašavaju živote”, ustvrdio je New.

U srpnju 2022., nakon što je Vrhovni sud poništio slučaj Roe protiv Wadea prethodnog mjeseca, prema podacima u Teksasu je izvršeno 68 pobačaja.

NAJNOVIJE!