Policija uhitila skupinu katolika nakon prosvjeda protiv LGBT mise

Policija je uhitila skupinu katolika nakon prosvjeda protiv LGBT mise unutar crkve na Svjetskom danu mladih.

Dana 3. kolovoza u crkvi Gospe od Utjelovljenja bili su brojni sudionici Svjetskog dana mladih (WYD) koji se identificiraju kao LGBT i koji su se okupili u crkvi na LGBT misi.

Misa je bila dio LGBT serije događanja na Svjetski dan mladih organiziran od strane Globalne mreže katolika Rainbow i lokalne portugalske LGBT skupine.

Oglašavana samo kao “trenutak molitve”, misa je navodno trebala biti održana na drugom mjestu, jer su organizatori rekli medijima da je glasno protivljenje natjeralo prvotnu crkvu da bude domaćin LGBT mise i niza događaja.

Prema većim portugalskim medijima i katoličkim glasilima, oko 15:00 sati 3. kolovoza, “ultratradicionalistički katolici” ušli su u crkvu u znak protesta protiv LGBT mise, nekoliko minuta prije njezina početka.

Skupina, koja se navodno okupljala vani, ušla je dok se “pjevala ‘molitva pokajanja’ protiv “‘smrtnih grijeha’ koji proizlaze iz ‘LGBT ideologije koja danas postoji unutar Katoličke crkve’.”

Mirna inicijativa koja nije bila usmjerena protiv gay zajednice

Portugalski list Visao napisao je da su organizatori prosvjeda potvrdili da je akcija bila “mirna inicijativa” koja “nije usmjerena protiv gay zajednice”.

“Pojedinačno, nemamo ništa protiv ovih ljudi”, rekao je organizator Rafael da Silva. “Neprijatelj je ova ideologija i neki svećenici koji je brane od onoga što bi Katolička crkva trebala biti i od onoga što je Božja volja.”

Prema riječima jednog od slavitelja LGBT mise – otvorenog homoseksualca fr. Jamesa Alisona, čiji je svećenički život obilježen odbacivanjem crkvenog učenja o spolnom moralu – prosvjednici su “nosili duge mantile i držali raspela te su sve više podizali glas u nastojanju da nadglasaju svećenike i vjernike tijekom mise,” prema izjavu koju je objavio National Catholic Reporter. Visao je primijetio da misa nije počela kada su prosvjednici ušli u crkvu.

“Bilo mi je užasno žao vidjeti ove ljude koji su dovedeni do te užasne ideologije mržnje”, rekla je Alison za Reporter. “Oni žive u čudnom, otuđenom svijetu i nisu izgledali sretno. Uglavnom smo bili tužni zbog njih.”

Prosvjed je kratko trajao. Preko 24 portugalska policajca stigla su brzo i uhitila prosvjednike.

Prema Visaou, prosvjednici bi se mogli suočiti s optužbama za “otpuštanje, ometanje ili vrijeđanje bogoslužja” od strane portugalskih vlasti.

NAJNOVIJE!