Poplave u Njemačkoj
Snimka zaslona: X

Jug Njemačke potpuno je odsječen od ostatka svijeta, poplave su to koje se ne pamte, stručnjaci tvrde da se ovakvo nešto događa samo jednom u 100 godina.

Dijelovi Njemačke pogođeni su katastrofalnim poplavama. U saveznim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Württembergu vodostaji su narasli do razina koje se bilježe jednom u 100 godina. Ima i poginulih, a ponegdje je ugroženo stanovništvo evakuirano helikopterima.

Glasnogovornica bavarskog ministarstva unutarnjih poslova danas je rekla da je 3000 stanovnika evakuirano iz svojih domova nakon što su poplavne vode preplavile južnu Njemačku, izvijestile su dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministarstvo obrane objavilo je na X-u (bivšem Twitteru) da je također raspoređeno oko 800 vojnika uz dosad poslanih 40 tisuća spasioca.

Poplave koje se ne pamte

Većina općina proglasila je stanje katastrofe, kiša i dalje pada, a Nijemci su izračunali da je u posljednja 24 sata palo kiše koliko ne padne u nekoliko mjeseci. Tisuće ljudi su evakuirane, koriste se čamcima, a vojska je stigla u pomoć s helikopterima.

“Dugujemo zahvalnost i poštovanje spasiocima i pomagačima koji se bore s posljedicama poplava na mnogim mjestima”, rekao je kancelar Olaf Scholz. Očekuje se da će Scholz otputovati u regiju sutra kako bi dobio pregled štete.

Šalje li Bog poplave, potrese, požare?

Ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck obećao je potporu pogođenim regijama tijekom posjeta i istaknuo da klimatske promjene uzrokuju sve ozbiljnije vremenske nepogode.

“Prirodne katastrofe oduvijek su pratile čovječanstvo. Ono što vidimo je da se učestalost ovih događaja značajno povećava. Rekordne poplave događaju se svakih nekoliko godina, rekordne padaline svakih nekoliko godina”, rekao je Habeck iz stranke Zelenih.

Molitva za pogođene poplavama

Svemoću Bože, Zaštitniče naš, molimo Te za sve one pogođene poplavama u Njemačkoj. Podari im snagu da izdrže ove nevolje. Utješi unesrećene obitelji i osiguraj sigurnost za sve evakuirane.

Blagoslovi i vodi spasioce, vojnike i sve one koji pružaju pomoć, da djeluju brzo i učinkovito kako bi spasili sve živote. Daj mudrost vođama zemlje da donesu prave odluke u ovom teškom vremenu. U Isusovo ime, amen.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare