Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje

Evanđelje dana za četvrtak, 26. listopada 2023. godine: Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje. (Luka 12, 49-53)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!
Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.« (Luka 12, 49-53)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin Isus je znao da njegov dolazak na Zemlju neće odmah donijeti mir. On najprije mora prouzročiti razdor, svađu, progon, krvoproliće. On nije došao radi toga da baci takav oganj na Zemlju, ali je to bio ishod ili učinak njegova dolaska. Iako su nesreće i razdori izbili tijekom njegove zemaljske službe, ljudsko srce se uistinu iskazalo tek na križu. Gospodin je znao da se sve to mora dogoditi i bio je spreman na to da se oganj progonstva rasplamsa protiv njega onoliko koliko treba.

PROČITAJTE: Kršćani, jeste li spremni za progonstva posljednjeg vremena?

Trebao se krstiti krštenjem. To se odnosi na krštenje u smrt na Golgoti. Bio je pod golemom prinudom da ode na križ kako bio otkupio izgubljeno čovječanstvo. Sramota, muke i smrt bile su za njega Očeva želja i jedva je čekao da tu želju ispuni.

Dobro je znao da u to doba njegov dolazak neće donijeti mir na Zemlji. Stoga je upozorio svoje učenike da će ljude, kad mu pristupe, njihove obitelji progoniti i protjerivati. Ovaj ulomak opovrgava teoriju da je Isus došao ujediniti sve ljude (vjernike i bezbožnike) u “sveopće bratstvo”. Ne, on ih je razjedinio kao što nikada prije nisu bili razjedinjeni. (Prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, pomozi da budemo izvršitelji Tvojih Riječi. Pomozi da budemo sol zemlje i svjetlost svijeta kako bi drugi vidjeli Tebe u nama i odlučili Te slijediti. Neka nas ne obeshrabri mržnja svijeta ili progoni radi Tvoga imena. Proslavi se kroz nas, amen!

NAJNOVIJE!