Porsche izbrisao kip Krista Kralja u Lisabonu: Reklama je izazvala bijes na internetu

Porsche je uklonio poznatu znamenitost inspiriranu kipom Krista Spasitelja u Rio de Janeiru

Porsche se našao na meti kritika zbog tvrdnji da je izbrisao poznati kip Krista Kralja (Cristo Rei) u Lisabonu iz videa kojim se slavi 60 godina kultnog sportskog automobila 911.

Kontroverzni oglas, koji prikazuje luksuzne automobile Porsche kako voze po planinama u Portugalu, izbrisan je s YouTube kanala proizvođača automobila, ali ostao je na njihovoj web stranici.

U promotivnom isječku, crveni Porsche juri pokraj lisabonskog mosta ’25 de Abril’ – s kojeg se obično može vidjeti kultni kip Cristo Rei (Krist Kralj) koji gleda na glavni grad.

Poznata znamenitost, koja je inspirirana kipom Krista Spasitelja u Rio de Janeiru, je uklonjena, a Porsche je umjesto toga odlučio prikazati samo 23-metarsko betonsko postolje. DailyMail je kontaktirao Porshe, ali odbili su dati komentar.

Ovo nije jedina kontroverza oko eliminiranja kršćanskih znakova i simbola u zadnje vrijeme. Naime i neka sveučilišta su se našla na meti kritika zbog izbacivanja kršćanskih termina te inzistiranja da se studenti u buduće ne predstavljaju svojim kršćanskim imenom ili prezimenom (zbog patrijarhata) jer bi ti pojmovi za neke ljude mogli biti uvredljivi.

Promotivni video prikazuje novi model Porsche 9/11 S/T koji stoji £231.600 i može postići 460 km/h. Proizvedeno je samo 1.963 ovih modela. Model 911 je identitet marke Porsche od 1963. godine.

Negativne reakcije na brisanje kipa Krista kralja

Reklama je izazvala bijes na internetu, a neki korisnici društvenih mreža su pozvali na bojkot ove ‘woke’ tvrtke.

Jedan korisnik, koji je objavio video na Twitteru (X), rekao je: ‘Hej, @Porsche, zašto si izbrisao kip Isusa Krista iz svog videa snimljenog u Lisabonu?’ Tweet je vidjelo više od dva milijuna ljudi, a bio je popraćen tisućama komentara koji su osudili postupak Porschea.

Jedan je korisnik tweetao: ‘Ali vizualno – to je prekrasan kip. Vozio sam se tim mostom i stvarno je nevjerojatan. Brišem Porsche s popisa budućih kupnji. Trebalo bi ih biti sram!’

Drugi je rekao: ‘Ovo je užasno. Koji je razlog da se kip izbaci iz reklame?’ Treći je dodao: ‘Zato što je Porsche ‘woke’.’ A četvrti je rekao: ‘To je jednostavno smiješno, ukloniti kultnu znamenitost iz reklame.’

Pitajući se zašto se Porsche odlučio za ovaj video, jedan korisnik je rekao: ‘Ovu lokaciju/kut uopće nisu morali snimiti, toliko je alternativnih lokacija u Lisabonu koje su jednako zanimljive, zašto baš ova gdje su namjerno izostavili kip?’

Porscheov čin dolazi neposredno nakon što su se druge institucije ili kompanije također našle na meti kritika zbog incidenata povezanih sa simbolima kršćanstva, prenosi Narod.hr.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!