Ovo je prva žena koja je primila cjepivo protiv raka dojke: “Sada živim prekrasan život”

46-godišnja medicinska sestra i majka troje djece je prva osoba koja je primila cjepivo protiv raka dojke u sklopu kliničkog ispitivanja.

Godinama se traži sveti gral u medicini – lijek za rak. S iznimkom jedino dva trenutno dostupna cjepiva protiv raka, jednog za HPV čiji sojevi mogu uzrokovati rak, uključujući rak vrata maternice, i jednog za hepatitis B koji može uzrokovati rak jetre, ovo je bio nedostižan cilj.

Međutim, trenutno se provode klinička ispitivanja cjepiva protiv raka dojke s ciljem promjene ove situacije.

Cjepivo je namijenjeno sprječavanju ponovnog pojavljivanja trostruko negativnog raka dojke, koji čini oko 10 do 15 posto svih karcinoma dojke i posebno ga je teško liječiti. To je zato što stanice raka u ovom slučaju nemaju estrogenske ili progesteronske receptore ili dovoljno proteina zvanog HER2, koji je cilj najučinkovitijeg liječenja raka dojke.

Jedan od najagresivnijih oblika raka dojke je trostruko negativni rak dojke, s gotovo trostruko većim rizikom od ponovne pojave raka unutar pet godina od postavljanja dijagnoze u usporedbi s drugim oblicima raka dojke.

Prva osoba koja je primila cjepivo protiv raka dojke

Prva osoba koja je sudjelovala u kliničkom ispitivanju cjepiva protiv raka dojke je Jennifer Davis, 46-godišnja medicinska sestra i majka troje djece koja živi u Ohiju.

Dijagnosticiran joj je trostruko negativan rak dojke u rujnu 2018., a njezino liječenje uključivalo je dvostruku mastektomiju, kao i nekoliko ciklusa kemoterapije i zračenja.

Nakon saznanja o ispitivanju cjepiva protiv raka dojke, koje se temelji na 20 godina istraživanja pod vodstvom Vincenta Tuohyja, Davis je postala prva osoba koja je primila cjepivo u sklopu kliničkog ispitivanja.

VIDI OVO: Ako želite pomoći ženama da otkriju rak dojke, podijelite ovu fotografiju limuna

Kao medicinska sestra, Davis razumije važnost kliničkih ispitivanja i vjeruje da će ona doprinijeti napretku u medicini, možda čak i do potpunog eliminiranja raka dojke jednog dana.

Kliničko ispitivanje, financirano od strane Ministarstva obrane, uključuje sudjelovanje žena s trostruko negativnim rakom dojke. Cilj cjepiva je spriječiti povratak ovog agresivnog oblika raka dojke.

Cilj cjepiva protiv raka dojke je eliminirati recidiv

Amit Kumar, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Anixa Biosciences koja ima licencu za izradu cjepiva koje testira klinika Cleveland, ističe da 42 posto žena s trostrukim negativnim rakom dojke ponovno dobije rak u roku od pet godina, a ovaj oblik je često agresivniji i lošeg ishoda za pacijentice.

Cilj cjepiva protiv raka dojke je eliminirati recidiv kod ovih žena i na kraju spriječiti pojavu raka. Dok je trenutni fokus na trostruko negativnom raku zbog njegove visoke smrtnosti, cilj je provesti klinička ispitivanja i na drugim vrstama raka dojke, s nadom da će jednog dana biti moguće eliminirati rak dojke kao bolest, kao što je to postignuto s dječjom paralizom i velikim boginjama u SAD-u.

NAJNOVIJE!