Raspeti ‘Ken Isus’ i ‘Barbie Djevica Marija’: Lutke izazvale bijes među vjernicima

U Argentini se priprema ponovno lansiranje Barbie lutaka s religijskim temama, nazvanih “Ken Isus Krist” i “Barbie Djevica Marija”.

To je izazvalo šokantne reakcije diljem svijeta, osobito među katoličkim zajednicama u Buenos Airesu, rodnom mjestu pape Franje.

Ova inicijativa slijedi nakon što je međunarodni uspjeh filma “Barbie” redateljice Grete Gerwig, s glavnim ulogama Margot Robbie i Ryana Goslinga, potaknuo lokalne umjetnike Emilianu Pool Paolini i Marianelu Perelli da ponovno izdaju svoju kontroverznu kolekciju.

Prema izvještaju Jam Pressa, originalna umjetnikova izložba pod nazivom “Barbie: The Plastic Religion” iz 2014. godine suočila se s ozbiljnim prijetnjama smrću zbog prikazivanja važnih vjerskih figura, uključujući katoličke svece i Djevicu Mariju, kao lutke.

Usprkos tim prijetnjama, barem jedna trgovina igračaka u Argentini navodno je pristala ponovno opskrbiti određene modele iz obnovljene kolekcije, a umjetnici planiraju izložiti svoje lutke na umjetničkoj izložbi koja će se održati u prosincu, izvještava New York Post.

Kršćanstvo se izruguje, no ne i islam

Prethodna izložba nazvana “Barbie, Plastic Religion” izazvala je kontroverze diljem svijeta.

Svećenik Adrian Santarelli iz župe sv. Tome More u Buenos Airesu tada je izrazio zabrinutost glede prikladnosti ovih lutaka, tvrdeći da njihov prikaz svetih figura može zbuniti dječje razumijevanje svetog.

Na izložbi su se nalazile Barbike prikazane kao Ivana Orleanski i Djevica od Guadalupe, među ostalim, te Ken prikazan kao Budha i Mojsije. Posebna pažnja je posvećena izbjegavanju prikaza muslimanskih figura zbog religijskih zabrana.

Umjetnici su odgovorili na kontroverze naglašavajući da je njihova izložba čisto umjetničko djelo te da ne želi namjerno uvrijediti. Paolini je istaknuo kako su njihove kreacije “jednostavno spajanje dva izuzetno popularna elementa u povijesti: Barbie lutaka i religije”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!