Ravnateljica i učenici premlatili gladnog dječaka u školi jer je pojeo malo više za doručak

Caleb Mwangi tako je teško pretučen u svojoj školi u Keniji, nakon što je uzeo dodatnu hranu za doručak, da je morao biti stavljen u induciranu komu te je proveo 11 dana na jedinici intenzivne njege.

“Kad sam stigao, nije mogao napustiti krevet. Nije mogao govoriti”, rekao je njegov otac Fred Mwangi prisjetivši se užasa koji se dogodio kada je Caleb imao 13 godina.

Dok dvije godine kasnije sjedi između majke i oca na kauču u njihovoj kući u Mombasi, gradu na kenijskoj obali, Caleb kaže da se s vremena na vrijeme mora negdje osamiti.

Tinejdžer je ispunjen bijesom koji ga ponekad tjera šakom u zid, što je posljedica traume uzrokovane iskustvom bliske smrti, a ispod njegova prsluka krije se veliki ožiljak koji prekriva gotovo cijelu širinu i duljinu njegovih leđa.

Rane su, naime, bile toliko duboke da je kirurg morao ukloniti velike komade kože s njegovih bedara kako bi ih upotrijebio za presađivanje kože.

Roditelji pokazuju na mobitelu Calebove rane

“Ovo je on u bolnici”, kaže njegova majka Agnes Mutiri pokazujući Calebove slike na svom telefonu, no BBC napominje da su preslikovite za objavu. Prikazuju Caleba kako leži licem prema dolje na krevetu, a razderotinama su mu prekrivene noge, leđa i ruke, pa čak i lice. Ukupno ih je bilo gotovo stotinu: “Cijelo mu je tijelo bilo takvo.”

Duga povijest tjelesnog kažnjavanja

Tjelesno kažnjavanje u školama ima dugu povijest u Keniji, još iz doba kada su se misionari i kolonizatori oslanjali na njega kako bi potvrdili svoj autoritet. Iako je 2001. kenijska vlada zabranila tu praksu u školama, teže je promijeniti stavove ljudi.

Caleb kaže da je u njegovu slučaju Nancy Gachewa, ravnateljica Gremon Education Centera – škole u gradu Bamburiju blizu Mombase – bila ta koja ga je prva pretukla, a zatim naredila drugim učenicima da nastave s kažnjavanjem. Gachewa to poriče i kaže da nije bila u školi kada se to dogodilo.

“Bio sam tako gladan, uzeo sam pet pogačica i pojeo ih s čajem”, kaže Caleb.

Ravnateljica i stariji učenik Idd Salim uhićeni su i optuženi za napad i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Salim je prošle godine osuđen na četiri godine zatvora i, u okviru nagodbe, svjedočio je protiv Gachewe na sudu. Postupak protiv nje se nastavlja.

NAJNOVIJE!