Rekordan broj Amerikanaca podržava Izrael u borbi protiv Hamasa

Rekordan broj Amerikanaca podržava Izrael u odgovoru na masakr civila od strane Hamasa, ali također pokazuju manju potporu američkoj ulozi u ratu.

Anketa Wall Street Journala/Ipsosa pokazuje da 42% ispitanika kaže da bi SAD trebao stati na stranu Izraela, što je rekord od 2002., dok je samo 3% reklo da bi SAD trebao stati na stranu Palestinaca. Samo 38% je reklo da bi SAD trebao angažirati američke trupe da pomognu Izraelu ako ga napadnu njegovi susjedi.

Prošlog su se tjedna američke snage suočile s napadima iranskih posrednika na Bliskom istoku. Bilo je nekoliko napada dronovima na američke baze u Iraku.

Prošlog četvrtka, u razdoblju od devet sati, američki ratni brod u Crvenom moru oborio je 15 bespilotnih letjelica i četiri projektila koje su lansirale snage u Jemenu koje podržava Iran.

Američki ministar obrane Lloyd Austin kaže da očekuje da će se situacija pogoršati. Rekao je za ABC: “Ono što vidimo je mogućnost značajne eskalacije napada na naše trupe i naše ljude u cijeloj regiji.”

Propalestinski prosvjedi također izazivaju zabrinutost da će se nemiri proširiti regijom.

U međuvremenu, ovog vikenda u Izraelu, američki senatori obećali su snažnu potporu Amerike.

“Dat ćemo Izraelu sve što im treba da se obrane.”

Senator Ben Cardin (D-MD) je rekao: “Čuvamo leđa Izraelu. Dat ćemo Izraelu sve što im treba da se obrane.”

Predsjednik Joe Biden pokazuje snažnu podršku Izraelu, ali nakon što je Hamas oslobodio dva američka taoca, navodno je pozvao na odgodu izraelskog kopnenog napredovanja u nadi da će osloboditi još njih.

Izrael kaže da Hamas drži najmanje 222 taoca, uključujući neke Amerikance.

Stručnjak za Bliski istok Dan Senor objašnjava đavolski razlog za dovođenje civila u opasnost.

“Zato što služi dvije svrhe. Prvo, oni znaju koliko je Izrael nesklon civilnim žrtvama kada se bori protiv neprijatelja, da ima učinak odvraćanja. I drugo, ako Izrael napadne vojnu sposobnost i civili su smješteni zajedno, a budu ubijeni, Hamas postiže PR pobjedu.”

Fotografije IDF-a pokazuju da Hamas od početka rata iskorištava civile i civilna mjesta poput vrtića, škola i džamija u svrhu raketiranja Izraela.

NAJNOVIJE!