Roditeljstvo produžuje životni vijek, a najveću korist imaju muškarci

Roditeljstvo produžuje životni vijek, potvrđuju rezultati istraživanja. Učinak roditeljstva na dulji životni vijek bio je najizraženiji kod muškaraca.

Novi nalazi istraživačkog tima sa švedskog instituta Karolinska Institutet, predvođenog dr. Karin Modig, ukazuju na to da roditelji mogu imati dulji životni vijek od osoba bez djece. Ovi rezultati nedavno su objavljeni u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health.

Prethodna istraživanja su već naznačila da roditelji mogu živjeti duže od osoba bez djece, ali razlozi iza te veze nisu bili potpuno jasni. Također, provedeno je malo istraživanja o tome kako se ta veza mijenja tijekom života. Stoga je istraživački tim odlučio ispuniti te praznine u istraživanju.

Tim je koristio nacionalni registar podataka kako bi prikupio informacije o 704.481 muškaraca i 725.290 žena rođenih između 1911. i 1925. godine u Švedskoj. Prikupljeni su podaci o bračnom statusu ispitanika, broju djece i spolu djece. Istraživači su zatim analizirali kako je roditeljstvo utjecalo na životni vijek osoba starijih od 60 godina.

Roditelji imaju manji rizik od smrti

Uspoređujući osobe s djecom i osobe bez djece, istraživači su otkrili da roditelji imaju manji rizik od smrti. Kod muškaraca u dobi od 60 godina, oni s djecom žive oko dvije godine duže od muškaraca bez djece, dok su žene s djecom živjele oko godinu i pol duže od žena bez djece. Ova otkrića potvrđena su nakon uzimanja u obzir drugih faktora poput obrazovanja.

Također, istraživači su primijetili da veza između roditeljstva i duljeg životnog vijeka jača s dobi ispitanika. Učinak roditeljstva na dulji životni vijek bio je najizraženiji kod muškaraca. Također, čini se da osobe koje nisu u braku, posebno muškarci, najviše profitiraju od roditeljstva.

Na primjer, 85-godišnji neoženjeni muškarci s najmanje jednim djetetom imali su 1,2% manji rizik od smrti u usporedbi s neoženjenim muškarcima bez djece, dok je ta razlika iznosila 0,6% kod oženjenih muškaraca. Slično, odgovarajuće brojke kod žena bile su 0,9% i 0,8%.

Istraživači pretpostavljaju da se neoženjeni muškarci u starijoj dobi više oslanjaju na svoju djecu, što bi moglo objasniti razlike u riziku od smrti između oženjenih i neoženjenih muškaraca. Osim toga, istraživački tim je otkrio da rizik od smrti nije povezan s rodom djece, za razliku od nekih prethodnih istraživanja.

NAJNOVIJE!