Svake 2 minute u Europi nestane jedno dijete, ukupno 250 000 godišnje

Iznenađujuće brojke o nestaloj djeci u Europi zahtijevaju hitnu pozornost.

Svake godine u Europi se prijavi čak 250 000 nestale djece, što je jednako kao da jedno dijete nestane svake dvije minute.

116 000 europskih linija za pomoć nestaloj djeci primilo je u 2022. godini više od 70 855 kontaktnih točaka u vezi sa 6668 slučajeva.

Većina tih slučajeva uključuje djecu koja su pobjegla (66%) ili su žrtve roditeljskih otmica (24%), dok je manji dio (3%) povezan s nestalom djecom u migraciji.

Ove statistike prikazuju dramatične priče o nestalim djecom, ostavljajući dubok utjecaj na obitelji i zajednice. Srećom, 116 000 telefonskih linija koje upravljaju nevladine organizacije članice unutar mreže Missing Children Europe pružaju vitalnu podršku i pomoć obiteljima i djeci u nevolji.

Ove linije, dostupne 24/7, nude različite usluge, uključujući podršku za mentalno zdravlje, pravne savjete i socijalne resurse, kako bi se osiguralo da nitko ne osjeća da se suočava s izazovima sam.

Primjer izvanrednog utjecaja ovih telefonskih linija je njihova uloga u lociranju nestale djece u kontekstu rata u Ukrajini, pokazujući prekograničnu koordinaciju. Također, ove linije su aktivne u istraživanju i borbi protiv fenomena internetskog dotjerivanja, što sve više postaje faktor nestanka djece.

Missing Children Europe poziva pojedince, organizacije i vlasti da podrže borbu protiv nestale djece i fenomena internetskog vrbovanja.

Države članice i Europska unija trebaju preuzeti odgovornost kako bi osigurale dobrobit djece. Ovo je prilika da se donese zakonodavstvo EU-a koje će se boriti protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu, dok dugoročno financiranje i razvoj kapaciteta internetskih linija za nestalu djecu igraju ključnu ulogu u njihovoj učinkovitosti.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!