Svećeniku prijeti do 3 godine zatvora zbog kritiziranja islama

Španjolski svećenik suočava se s kaznom do tri godine zatvora pod optužbom za “zločin iz mržnje” zbog svojih žestokih riječi o islamu.

Prošlog mjeseca otac Custodio Ballester i još dvije osobe primili su poziv od pokrajinskog suda u Španjolskoj da odgovore na optužbe za navodni “zločin iz mržnje” zbog kritiziranja islamskog ekstremizma.

Prijeti mu do 3 godine zatvora

Ako bude osuđen, otac Ballester bi mogao biti prisiljen platiti novčanu kaznu veću od 1600 dolara i odslužiti do tri godine zatvora. Optužbe datiraju iz 2020., kada ga je Sudsko tužiteljstvo u Kataloniji optužilo za “zločin iz mržnje” na temelju onoga što je napisao u članku iz 2016. pod naslovom “Nemogući dijalog s islamom”.

Četiri godine kasnije, Ballester još uvijek čeka suđenje pod kaznenom optužbom za kritiziranje vjere za koju kaže da ima za cilj “uništiti” sve one koji odbijaju priznati Muhameda kao “posljednjeg i konačnog Božjeg proroka”.

“Znam muslimane koji nisu bili uvrijeđeni i savršeno su dobro razumjeli da ne mislim na njih, već na one koji žive islam na nasilan, radikalan način”, rekao je za CNA.

Otac Ballester vodi župu u Barceloni unutar nadbiskupije koju vodi biskup Juan José Omella. Odavno je poznat po svom pro-life aktivizmu.

“U Španjolskoj je izmišljen ‘zločin iz mržnje’ i usmjeren je na svaki govor koji se izravno ili neizravno odnosi na diskriminaciju, poticanje neprijateljstva ili poticanje na nasilje”, rekao je Ballester. Prije je, istaknuo je, kazneni zakon bio usmjeren na to je li netko stvarno nešto učinio.

Upitan je li spreman provesti tri godine u zatvoru ako bude osuđen za zločine iz mržnje, otac Ballester je rekao: “Ne čini se u redu biti osuđen za nešto što sam rekao, ali u Španjolskoj je sve moguće. Ali ako me osude, ovo više neće biti Španjolska nego Pakistan, gdje vas mogu ubiti za blaćenje Kurana ili Muhameda.”

“U Španjolskoj više ne postoji istinsko pravo na slobodu govora”, rekao je svećenik.

NAJNOVIJE!