Švedska odobrila skup na kojem se planiraju spaliti Biblija i Tora
Foto: Unsplash (Montaža: Novizivot.net)

Švedska policija odobrila je skup na kojem se planira spaliti po jedan primjerak Biblije i Tore ispred izraelskog veleposlanstva u Stockholmu.

Švedska se nedavno suočila s oštrim kritikama muslimanskih zemalja jer su dopustili prosvjednicima da spaljuju Kuran na malim antiislamskim demonstracijama.

U zahtjevu poslanom policiji, organizator skupa navodi da želi spaliti te Bibliju i Toru kao odgovor na spaljivanje Kurana, organizirano u lipnju ispred džamije u Stockholmu, koje je razbjesnilo muslimane diljem svijeta. Skup se treba održati u subotu između 13:00 i 14:00 sati po mjesnom vremenu.

Pravo na održavanje javnih prosvjeda u Švedskoj je zaštićeno ustavom. Zakoni o bogohuljenju napušteni su 1970-ih. Policija daje dopuštenja na temelju toga vjeruje li da se javno okupljanje može održati bez većih smetnji ili rizika za javnu sigurnost, piše apnews.com.

Policija je istaknula da nije izdala odobrenje na službeni zahtjev za spaljivanje vjerskih knjiga, nego je odobrila javni skup na kojemu će se iznijeti određeno mišljenje, s obzirom na ustavno pravo na slobodu okupljanja.

“Ta je razlika važna”, dodala je Carina Skagerlind, glasnogovornica stockholmske policije.

Skup je potaknuo oštre kritike Izraela i židovskih organizacija

“Osudio sam spaljivanje Kurana, svetog za muslimane cijelog svijeta, a danas me boli duša na pomisao da ista sudbina očekuje židovsku Bibliju, vječnu knjigu židovskog naroda”, reagirao je izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Yaakov Hagoel, predsjednik Svjetske cionističke organizacije, ocijenio je pak da izdavanje takvog odobrenja policije nije “sloboda govora, već antisemitizam”.

Podsjetimo, dana 28. lipnja Iračanin izbjegao u Švedsku spalio je nekoliko stranica Kurana ispred glavne džamije u Stockholmu na Kurban-bajram, blagdan koji slave muslimani diljem svijeta.

Taj je događaj potaknuo niz reakcija u muslimanskom svijetu, a UN-ovo Vijeće za ljudska prava donijelo je u srijedu rezoluciju u kojoj osuđuje spaljivanje Kurana i iskazivanje vjerske mržnje.

No neke zemlje, uglavnom zapadne, usprotivile su se donošenju zakona o blasfemiji, ali jasno osuđuju takve postupke.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare