NaslovnicaVijestiŠvicarska javna televizija zabranila voditeljici nošenje lančića s križem za vrijeme emisije

Švicarska javna televizija zabranila voditeljici nošenje lančića s križem za vrijeme emisije

Švicarska javna televizija SRF zabranila je voditeljici Wasiliki Goutziomitros nošenje lančića s križem za vrijeme emisije.

“Vidljivo vjersko znakovlje kod voditelja informativnih emisija SRF-a nije predviđeno”, objavio je SRF u četvrtak 23. ožujka na upit portala nau.ch, ne spominjući izričito zabranu.

SRF se pritom poziva na svoje publicističke smjernice u kojima između ostaloga piše: “Informativne su emisije sadržajne i analitične. Suradnici SRF-a poštuju odmak prema svim ideologijama i interesnim skupinama”. SRF pritom nije objasnio povezivanje križa s ideologijama i interesnim skupinama”, javlja njemački portal katholisch.de.

Voditeljica je tijekom emisije nosila lančić s križem 

Wasiliki Goutziomitros od prošle godine vodi popularni televizijski dnevnik “10vor10” (deset do deset). Tijekom emisije nedavno je nosila lančić s malim raspelom. U petak je na twitteru objavila kako “mini križ” za nju nije vjerski simbol, nego dragi predmet iz obiteljskog nasljeđa koji ju već godinama prati u svakodnevici. “Na televiziji ga zapravo skidam, ali je ovaj put u gužvi prošao”, napisala je voditeljica.

Zastupnik Evangeličke pučke stranke u švicarskom parlamentu, bivši evangelički župnik Marc Jost kritizirao je SRF zbog toga događaja.

“Zbog ukrasnog predmeta ne može se predbacivati voditeljici da ne poštuje odmak od ideologije. Glede toga očekivao bih više tolerancije od SRF-a ako su sadržaji i komentari neovisni”, izjavio je Jost za nau.ch, pitajući se kome danas smeta simbol koji predstavlja ljubav, milosrđe i pravednost, a osim toga dio je i švicarskog državnog grba.