NaslovnicaVijestiŠvicarski službeni dokumenti i dalje će identificirati nečiji spol

Švicarski službeni dokumenti i dalje će identificirati nečiji spol

Švicarski službeni dokumenti će i dalje nastaviti identificirati nečiji spol nakon što je Vrhovni sud odbio zahtjev za promjenu imena i brisanje spola iz matičnih knjiga.

Dana 8. lipnja, švicarski Savezni vrhovni sud jednoglasno je presudio da brisanje podataka o spolu iz matičnih knjiga i matičnih knjiga rođenih nije u skladu sa saveznim zakonom.

Sud je objasnio da upisi ili brisanja koja su već bila izvršena u inozemstvu nisu relevantni za Švicarsku te da važeći zakon onemogućuje prazan upis u matičnu knjigu građana ili upis trećeg spola.

Početkom 2022. godine parlament je odlučio da se zasad zadrži binarni rodni poredak žena i muškaraca te da se ne smije dopustiti izostavljanje naznake spola.

Nadalje, amandmanom na Savezni zakon o međunarodnom privatnom pravu također se izričito odriče priznavanja trećeg spola ili izostavljanja oznake spola u matici građanskog stanja.

Svaku zakonsku regulativu u konačnici bi morao mijenjati parlament. Ovo je bila prva presuda Saveznog vrhovnog suda o ovom pitanju.

Slučaj je započeo kada je interspolna žena u tridesetima htjela promijeniti svoje ime i ukloniti oznaku “Ž” iz službenih dokumenata.

Oba su zahtjeva prihvaćena 2019. godine u Njemačkoj, gdje ona živi. Zatim je podnijela zahtjev vlastima svog rodnog kantona Aargau, gdje je po prvi put u Švicarskoj odobrena njezina službena promjena imena. Ostavljanje praznog polja za spol nije bilo dopušteno.

Zbog toga je mlada umjetnica svoj slučaj 2021. godine iznijela na Viši kantonalni sud koji je presudio u njezinu korist. Tu je odluku potom osporilo Savezno ministarstvo pravosuđa i policije (FDJP) pred Saveznim sudom, što je dovelo do ove konačne odluke.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare