Tri snažna potresa su danas potresla Zemlju: U samo nekoliko sati zatresao se cijeli svijet!

Tri snažna potresa danas su potresla svijet. Potresi su se osjetili u Papui Novoj Gvineji, Meksiku i Afganistanu, gdje je poginulo najmanje 15 ljudi.

Potres jačine 6,3 stupnja po Richteru pogodio je Meksiko, zatim Afganistan koji je oko 11 sati po lokalnom vremenu pogodio potres magnitude 5,6, a Papuu Novu Gvineju potres magnitude 6,7.

Snažan potres u Oaxaci, u južnom Meksiku, aktivirao je automobilske alarme čak do Mexico Cityja, nekih 366 kilometara sjeverozapadno. Potres je pokrenuo seizmičke alarme u Mexico Cityju, zbog čega su stanovnici izašli na ulice.

Stanovnici su izašli na ulice i u Heratu u Afganistanu nakon što se potres s epicentrom osjetio 40 kilometara sjeverozapadno od grada, praćen naknadnim potresima jačine 5,5, 4,7, 6,3 i 5,9, gdje je poginulo najmanje 15 ljudi.

Potres jačine 6,7 stupnjeva po Richteru pogodio je sjeveroistok Papue Nove Gvineje, priopćio je Američki geološki institut.

VIDI OVO: Potresi diljem svijeta: što Biblija kaže o potresima?

Učestalost potresa se povećava

Potres iste magnitude pogodio je obalu Madanga nekoliko minuta kasnije, rekao je USGS.

Prošlo je mjesec dana od razornog potresa magnitude 6,8 koji je 8. rujna pogodio Maroko i usmrtio oko 3000 ljudi, a ozlijedio 5600.

Potres je oštetio oko 60.000 domova u 3.000 sela.

Geološki institut SAD-a priopćio je da se potres u Meksiku dogodio u petak malo poslije 23 sata po lokalnom vremenu u blizini grada Matias Romero u južnoj državi Oaxaca.

Visoki dužnosnik regionalne vlade, Jesus Romero, rekao je novinarima da nema prijavljenih smrtnih slučajeva, ali je potres prouzročio štetu na dijelovima autoceste koji vode do prevlake Tehuantepec, uskog pojasa meksičkog teritorija koji razdvaja Tihi i Atlantski ocean.

Šteta je zabilježena i u gradu Oaxaca, gdje su popucali bolnički zidovi i zabilježeni su nestanci struje.

Gradonačelnik glavnog grada, u kojem živi 9,2 milijuna ljudi, Marty Batres, objavio je da se “osjetilo lagano podrhtavanje tla” u Mexico Cityju, ali je dodao da “za sada nije prijavljena šteta”.

Sat i pol kasnije Afganistan je pogodio potres magnitude 5,6.

Stanovnici i vlasnici trgovina pobjegli su iz zgrada kada se dogodio prvi potres.

“Bili smo u našim uredima i odjednom se zgrada počela tresti, žbuka na zidovima počela je padati, a zidovi su popucali”, rekao je 45-godišnji Bashir Ahmad za AFP.

“Ne mogu kontaktirati svoju obitelj, mrežne veze su u prekidu. Previše sam zabrinut i uplašen , bilo je užasno”, rekao je.

Gomile žena i djece istrčale su na ulice Herata, što dalje od visokih zgrada, u trenucima nakon prvog potresa i naknadnih potresa koji su trajali oko sat vremena.

Moguće su stotine smrtnih slučajeva, navodi se u preliminarnom izvješću USGS-a.

NAJNOVIJE!