“Trump nam je dar od Boga”: Američki kršćanski vođe propovijedaju mesijansku poruku

Donald Trump je za mnoge kršćane "od Boga odabrani vođa"

Trump je za mnoge evanđeoske kršćane u Americi poput mesijanskog vođe koji ga u svemu apsolutno podržavaju. 

“Ovo je doista borba između dobra i zla”, kaže evanđeoski TV propovjednik Hank Kunneman o nizu kaznenih prijava s kojima se suočava Donald Trump. “Postoji nešto na predsjedniku Trumpu čega se neprijatelj boji: to se zove pomazanje.”

Pastor iz Nebraske, koji je prošlog ljeta govorio u emisiji “FlashPoint”, jedan je od nekoliko glasova u kršćanskim medijima koji potiču poruku biblijskih razmjera: Predsjednička utrka 2024. borba je za dušu Amerike, a progonjeni Trump ima Božju zaštitu.

“Samo ga pokušavaju dovesti do bankrota. Pokušavaju mu uzeti sve što ima. Pokušavaju ga strpati u zatvor”, rekao je autor, medijska ličnost i samoproglašeni prorok Lance Wallnau u listopadu za “The Jim Bakker Show”, emisiju koja se fokusira na vijesti i otkrića o posljednjim vremenima.

Na izborima 2016. i 2020. evanđeoski birači su isto tako čvrsto su podržali Trumpa unatoč tvrdnjama o preljubu i nedoličnom seksualnom ponašanju, koje je on negirao.

Budući da se Trump sada suočava s desecima kaznenih prijava dok ide za drugim mandatom, neki kršćanski mediji jačaju njegovu potporu prikazujući ga kao instrument Božje volje koji se suočava s progonom svojih neprijatelja.

Iako su ljudi koji iznose ove tvrdnje uglavnom izvan mainstreama u kršćanskim medijima, oni su prikupili značajne online sljedbenike i njihove poruke odjekuju u radio emisijama, kabelskoj televiziji i platformama za streaming koje svakodnevno dopiru do milijuna Amerikanaca, piše Premier Christian News.

Oko 80 milijuna Amerikanaca su evanđeoski kršćani

Tvrdnje da Trump ima koristi od božanske pomoći predstavljaju oštri kontrapunkt stajalištima njegovih kritičara, koji ga osuđuju kao nemoralnog prevaranta koji želi uništiti demokraciju i ukazuju na njegovu zapaljivu retoriku o ilegalnim imigrantima u zemlji i protivnicima kojima je prijetio kaznenim progonom.

Otprilike 80 milijuna Amerikanaca koji se opisuju kao nanovorođeni ili evanđeoski protestanti – oko četvrtina stanovništva – pružili su temelj za njegov meteorski uspon, a njihova bi se razina odaziva ovog studenog mogla pokazati kritičnom u tijesnom natjecanju s demokratskim suparnikom Joeom Bidenom.

Mnogi konzervativni kršćani dugo se oslanjaju na kršćanske medije kako bi zagovarali političke ciljeve povezane s njihovom vjerom, poput antikomunizma i protiv pobačaja.

Ali ono što je novo u ovom izbornom ciklusu je besramna podrška Trumpu i učestalost da ga se opisuje kao “od Boga odabranog” vođu, rekao je Brian Calfano, profesor političkih znanosti i novinarstva na Sveučilištu Cincinnati koji je istraživao proliferaciju medijski upućenih ministri koji podržavaju Trumpa.

“Prije Trumpa postojalo je obožavanje favoriziranih političara, ali su veći filozofski ili ideološki uzroci dobili veću pozornost.”

Jezik koji Trumpa predstavlja mesijanskim pojmovima pomaže osnažiti njegovu bazu, rekao je Paul Djupe, politolog sa Sveučilišta Denison koji se specijalizirao za religiju i politiku.

Kršćanski mediji uključuju tisuće vjerskih podcasta, radijskih emisija, kabelske televizije i streaming platformi, s kombiniranom mjesečnom publikom od više od 140 milijuna Amerikanaca.

NAJNOVIJE!