U Nikaragvi u tjedan dana uhićeno 6 katoličkih svećenika

Policija u Nikaragvi uhitila je u petak monsinjora Carlosa Avilésa i oca Héctora Treminija, odnosno generalnog vikara i ekonoma biskupije Managua.

Prema lokalnim izvorima, dvojica svećenika uhićena su nakon što su molili za monsinjora Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, biskupa Matagalpe i apostolskog administratora biskupije Estelí, osuđenoga, bez odgovarajućega sudskog postupka, na 26 godina zatvora, pod optužbom za urotu, širenje lažnih vijesti, ometanje pravde i nepoštovanje vlasti. Monsinjor Álvarez je u zatvoru od veljače nakon što je od kolovoza 2022. godine bio u kućnom pritvoru, javlja Vatican News.

S monsinjorom Avilésom i ocem Treminijem, broj svećenika uhićenih u Nikaragvi prošloga tjedna popeo se na šest.

Policija je 20. prosinca uhitila još jednog biskupa, monsinjora Isidora del Carmena Mora Ortegu, biskupa Siuna. Prema pisanju lokalnoga tiska, i on je uhićen zato što je javno, tijekom propovijedi, molio za biskupa Álvareza. Zajedno s monsinjorom Morom Ortegom uhićeni su i sjemeništarci Alester Sáenz i Tony Palacio.

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega, koji tom srednjoameričkom zemljom vlada od 2007., krenuo je u obračun s Katoličkom Crkvom i političkim suparnicima. Od prosvjeda 2018., Ortega je optuživao svećenike da planiraju puč, a biskupi su od predsjednika tražili pravdu za one koji su izgubili život u prosvjedima te prijevremene izbore.

Kako se progone kršćani u Nikaragvi?

Crkve koje govore protiv nepravde i kršenja ljudskih prava od strane vlade smatraju se destabilizirajućim agentima. To ih čini metom neprijateljstva, koje može uključivati ​​zastrašivanje, uznemiravanje, praćenje, uhićenja i napade.

Vlada je posebno neprijateljski nastrojena prema crkvama koje su pružale utočište i skrb za ljude tijekom opsežnih prosvjeda koji su izbili protiv diktatorskog režima u zemlji 2018. Do danas, te crkve još uvijek doživljavaju odmazdu od strane vlade, uključujući klevete i nadzor.

U međuvremenu, nedavni izbori i izmjene zakona iskorišteni su kao izlika za označavanje crkvenih vođa kao terorista i pučista, piše Open Doors.

NAJNOVIJE!